Близнашки: Предстои катастрофа в енергетиката, затова прехвърлят вината на президента

  • 09 май 2014 07:56

  • 3572
  • 11
Близнашки: Предстои катастрофа в енергетиката, затова прехвърлят вината на президента
© Булфото

Много ясно е казано в Конституцията, в Чл. 103, че няма как президентът да бъде разследван от Народното събрание. Става въпрос за нарушение на правата на държавния-глава. Това е възможно единствено, ако е извършил държавна измяна или е нарушил Конституцията, а такова нещо няма. Това каза бившият депутат, бивш зам.-председател на парламента, а сега преподавател в НБУ Екатерина Михайлова по БТВ.

Това е чисто политическа комисия, категорична е тя. Според Михайлова се търси политическо удовлетворение на определени политически сили, за да могат да поддържат кворума. "На всички ни е ясно, че решението на тази комисия няма да има сила. Не може парламентът да си разследва който си реши гражданин, имало е такъв текст, но е бил премахнат. Той не подлежи на парламентарен контрол".

Това начинание е противокституционно, категоричен е и проф. Георги Близнашки, който е професор по конституционно право. "Това е поредната провокация срещу държавния-глава. Това е символ на фактор на стабилност и поведението му не устройва олигарсите. Той е трън в очите на задкулисието, затова се атакува. Систематично се орязват правомощията на президента, а това е грубо погазване на правата на президента".

Според Георги Близнашки президентът следва една много достойна линия на поведение. И тъй като се очаква катастрофа в сферата на енергетиката, управляващите целят да прехвърлят вината на друг. "Те го вкарват в един кюп с проблеми, които предстои да гръмнат. Целта е да се дискредитира държавният-глава. Целта е след оставката на Орешарски да се стигне до президентска република, но това няма как да стане".

"Ние наблюдавахме, че когато президентът постигна консолидация по важен въпрос след присъединяването на Крим. Той обедини нацията, когато от Народното събрание нямаха позиция, именно това вбеси много хора. Той подкрепи протестите, взе една открито проевропейска позиция. Тоест той се изявява като един защитник на демократичните ценности и принципи в България и от тази гледна точка той е трън в очите на нашето задкулисиеТова е част от предизборната кампания. Аз бях доста изненадан, когато по време на дебатите остана впечатление, че БСП зависи от "Атака". Това показва, че тройната коалиция работи в пълна сила. Катастрофата е на хоризонта", смята Близнашки.

Днес стана ясно, че състоянието на енергетиката е много тежко и явно ще се търси виновник, съгласи се и Екатерина Михайлова.

Стойнев допусна поредица от грешки в сектора и ще си понесе последствията, изтъкна Георги Близнашки. Според него се наблюдава опит за прехвърляне на вина, но това няма да помогне. "Имаме един много групи опит за дискредитиране на държавния-глава. Той е нормален човек и трябва да изгражда контакти, да комуникира. Нормално е представители на властта да се срещат с големи представители на бизнеса. Те нямат доказателства, че са извършени престъпление, но ситуацията не е такава. Просто се правят внушения", завърши Близнашки.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3572 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар

2015.02.03 | 13:32

11
СМЕШНИК

2015.02.03 | 13:32

10
комунист
metodi stoqnov

2015.02.03 | 13:32

9
to neznam za vnusheniya no za SNOSHENIYA mejdu prezidenta i krupni biznesmeni nyama spor
6

2015.02.03 | 13:32

8
Абе Кирчо пимиярчето днеска не е ли се изказал за баща си колко голем алкохолик беше.
!!!

2015.02.03 | 13:32

7
Това, което казва е ясно на всичко, които следят процесите в държавата.

2015.02.03 | 13:31

6
Държавността умря.Единствената власт,която все още не са превзели е президентството и това им е трън в очите!

2015.02.03 | 13:31

5
Стига лъжи бе тъпаци , имаме президент "арлекин" ! Срам ме е заради него !
Буратино

2015.02.03 | 13:31

4
Държавен глава може да бъде разследван за държавна измяна. Какво ако не държавна измяна е да се срещаш тайно с представител на частна чужда компания в чужда страна , ако не е за да получиш облага от зад кулистно облагодетелстване. Държавен глава!!!/ Ама той е Буратино- дървено човече на конци/ е извършил държавна измяна като укри тази среща, която няма никаква друго значение за страната ни освен негова лична изгода. Ако това не е държавна измяна!

2015.02.03 | 13:31

3
Стойнев е едно много, ама много смешно човече. Особено като се нагъзи да прави първа копка на "Южен поток". Между впрочем къде са сега тръбите и колко ни струваше на нас тази първа копка. Според някои запознати около 120 х.лв. Хвърлени в тоалетната.
На това какво се казва!

2015.02.03 | 13:30

2
Защо комисията се прави сега а ще заработи чак след изборите?Какво да си мислим за това освен че е поредната манипулация преди изборите.

Добави коментар

Водещи новини