Цацаров: Боевски е свободен гражданин

share

Не мога да дам различна информация за конкретния български граждани от тази, която дадох сутринта, но мога да дам информация за бразилската Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров в предаването "Още от деня" по БНТ по повод изненадващото завръщането на Гълъбин Боевски в България.

Самата процедура е решение за експулсиране - тя се взима по отношение на чужденци, които са осъдени в страната. Няма пречка да се вземе по отношение на човек с изтърпяно или частично изтърпяно наказание. То се взима от правосъдния министър на страната. Той трябва да напусне пределите на Бразилия иго е направил като свободен гражданин. Ето защо Боевски пристигне тук без полиция. Това едностранен акт на бразилските власти. Не мисля, че означава, че е оневинен. Не мога да дам чак такива подробности по отношение на бразилското законодателство, каза обвинител №1.

Според действията на бразилските власти той е свободен гражданин, категоричен е Сотир Цацаров.

Главният прокурор заяви, че няма как външно министерство да не са знаели. "Това не е нормална комуникация, трябвало е тя да бъде съобщена, ако не на главния прокурор, то поне на министърът на правосъдието. Да не забравяме, че в Бразилия има 150 български граждани, който са в затворите", коментира той.

Що се отнася до процеса т.нар. "Свети Николай", при който бе заловен кораб пренасящ кокаин с български екипаж във водите на Испания, той получава това име след пребоядисване на кораба в морето, той се е казвал "Бургас 03", уточни Цацаров. Задържаните граждани са били 21, свободни са 7 от тях. Последният е Румен Данев, който се намира на територията на посолството, но вече има решение от съда да напусне Испания, каза още той.

По телефона се включи и Божидар Попов, координатор на българската общност в Бразилия, заяви, че те също са изненадани от завръщането на Боевски в родината. Той заяви, че в бразилската преса няма абсолютно нищо по въпроса.

Водещи новини

Още новини