Съдът решава до месец за глобата на Местан за агитация на турски език

share

Районният съд в Котел ще се произнесе в едномесечен срок по делото на председателя на ДПС Лютви Местан за агитация на турски език.

Това съобщи докладчикът по делото съдия Иван Ченков, цитиран от БТА. Местан обжалва наложената му глоба в размер на 2000 лева. Основното, което трябва да се докаже е дали на турски език е била водена предизборна пропаганда или са били обсъждани битови неща от събора. Делото се гледа в отсъствието на Местан. Наказателното постановление е издадено от бившия областен управител на Сливен Марин Кавръков, на 17 май и е въз основа на издаден акт за административно нарушение от Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен. Нарушението е извършено в котленското село Ябланово по време на събора "Герлово пее и разказва" на 5 май.

Днес бе насрочено и заседание по административно дело за глоба от общо 3000 лева и за кмета на селото Джемал Чобан, който е глобен с 2000 лева за агитация на турски език и с 1000 лева, защото е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ДПС публичен ресурс. Делото е било отложено за началото на ноември, за да бъде разпитан свидетел.

Водещи новини

Още новини