Сарафов: Внасяме обвинителен акт срещу Цветанов в понеделник (обновена)

share

Аз също считам, че е много абсурдно това тефтерче на Филип Златанов. Затова счетохме, че Прокуратурата не трябва да работи на тъмно, а да показва какво се случва на обществото. Това заяви заместник - главният прокурор Борислав Сарафов в предаването "Лице в лице".

"Ние не базираме обвиненията си само върху това тефтерче. То е само част от пъзела. Тази комисия е вършила много мерзости", заяви още той.

На въпрос дали в прокуратурата се е оплакал някой от Комисията за конфликт на интереси, Сарафов заяви, че е имало сигнали от много дълго време.

Попитан дали заради това Искра Фидосова напуска изпълнителното бюро на ГЕРБ, той заяви, че не знае, но това може би е част от причината.

В понеделник Цветан Цветанов ще бъде обвинен затова, че не е разрешил СРС-та за определени лица, а преди него те са били разрешени от съдия и прокурори, категоричен е Борислав Сарафов.  По думите му се прави експертиза на мобилната техника за подслушване от български специалисти, които са извън системата на МВР. Зам.-главният прокурор уточни, че няма да се внася обвинителен акт на всяка цена, а само когато има доказателства.

Борислав Сарафов заяви, че апелативният прокурор на Бургас Емил Христов е отстранен заради длъжностни престъпления.

Заместник - главният прокурор заяви още, че участниците в записаните разговори около случая "Мишо Бирата" - Бойко Борисов и Ваньо Танов са разследвани от Софийска градска прокуратура.

Той изтъкна, че тече разследване не само за изтеклите записи, които са класифицирана информация, а и за съдържанието на записите.

Делото за Мишо Бирата е възстановено с решение на Върховния касационен съд отпреди два месеца. Съдът е отменил постановление за спиране на наказателно производство срещу неизвестен извършител и така на практика делото е възобновено, посочи Сарафов.

По делото за костинбродската печатница, където бяха открити подготвени за използване бюлетини, Сарафов заяви, че доказателствата водят към обвиняем. В момента се очакват заключения на експертиза. Иззето е копие от паметта на печатната машина, което се изследва, посочи Сарафов и допълни, че ще има обвинение в ранната есен.

По разследването за атентата в Сарафово висшият магистрат посочи, че са изпратени съдебни поръчки до Ливан, които ще помогнат за сглобяване на пъзела.

Водещи новини

Още новини