Съдът отмени такса "Гараж" в Разград

Булфото
share

На първа инстанция съдът отмени въвеждането на най-новия налог в община Разград – такта „Гараж“, сагата обаче продължава във Върховния административен съд.

Делото в Административен съд-Разград започна по жалба на общинската служителка Диана Йорданова. Тя е собственик на една от 214-те постройки, изградени преди повече от 20 години върху общински терени като временни гаражи. От началото на 2012 г. местната управа въведе ежемесечна такса от по 1 лв. на кв.м. за ползване на терените.

Според решението на разградските магистрати налогът е незаконосъобразен, тъй като според Закона за местното самоуправление такси се плащат за предоставяне на услуга, целта е да се покрият разходите, които общинската управа прави за предоставянето на услугата. В решението на местния парламент няма икономическа обосновка какви разходи от общинската хазна се правят за предоставяне на тази услуга.

Решението на Административен съд-Разград не е влязло в сила, тъй като в законовия срок е обжалване от Общински съвет-Разград пред Върховния Административен съд, дата за гледането му там обаче още не е насрочена.

Водещи новини

Още новини