Плевнелиев: Дълговата криза е най - големият проблем на Европа

Булфото
share

"Най-големите проблеми на Европа днес са дълговата криза, безработицата и социалното неравенство", заяви президентът Росен Плевнелиев в изказването си на VІІІ Годишна среща на Националното сдружение на общините в Република България.

По думите му, икономическите проблеми не бива да ни отклоняват от целта за силна и интегрирана Европа. „След като имаме много кризи в Европа – икономическа, политическа, дългова, социална, финансова, не бива да допускаме и морална криза, криза на стойностите, в които вярвахме и в които вярваме. Присъединяването към Европейския съюз не е присъединяване към един общ пазар с еврофондове. То е присъединяване към морален и политически съюз. Същността на Европейския съюз не е пазар, пари и дългова криза. Европейският съюз и неговата същност е мирен, човешки проект, демокрация, пазарна икономика, солидарност и човешки дух. Европейският съюз не е пари и счетоводство. Европейският съюз е съюз на ценностите. И с действията си всеки ден всеки един от нас доказва къде трябва да живее”, каза президентът.

Той даде за пример - дебата за Нобеловата награда, връчена на Европейския съюз за мир. „Някои европейски лидери се присмяха, други се дистанцираха, трети се изказаха против. Отигравайки политически собствените си национални игри, те изместват дебата, дебата за успеха и смисъла на Европейския съюз, успехът, който ни обединява, а не ни разединява. Успехът на Европейския съюз, който се измерва с мир, безпрецедентен от 70 години насам, човешко достойнство и просперитет, невиждан от 70 години насам. Това е Европа, това е да си европеец. Да, Европа заслужава Нобеловата награда за мир, както никой друг. И да, Европа е всеки един от нас. Имаме кауза, каква е тя и работим за нея. Или само отиграваме ситуацията – на европейско ниво, на регионално, на национално ниво. Ситуации, отиграни обикновено всеки един сам за себе си и много рядко всички заедно. За Европа искам всички да сме заедно, а и европейските лидери да бъдат заедно в този тежък момент. Защото всеки има своята отговорност за бъдещето на Европа”, каза Росен Плевнелиев.

По думите му, три са елементарните принципа за излизане на Европа от кризата и тук България е за пример. „Тук България дава решение. Българите са дисциплинирани. Всички разбраха във всяко кътче на Европа, че правилата трябва да се спазват. Дали това са Маастрихтските критерии, дали това са правилата на европейските фондове, дали това са правилата на обществените поръчки, който не спазва правилата, ще има наказания. Вторият основен принцип – солидарност. Ние сме най-бедните, очакваме подкрепа. Кохезионната политика е важен фактор за растеж и подкрепа. И аз искам да похваля министър Дончев, министър-председателя и правителството за това, че отстояват принципите на Кохезионната политика и се борят България да бъде и да получи солидарност. Трети основен принцип – принципът на отговорността. Реформи трябва да се правят навсякъде в Европа - реформи за конкурентоспособност, реформи за растежа. И тук също България взе своите тежки решения и прави своите реформи”, каза президентът Росен Плевнелиев.

Водещи новини

Още новини