Румен Радев пристигна на официално посещение в Босна и Херцеговина

Getty Images
share

Държавният глава Румен Радев пристигна на официално посещение в Босна и Херцеговина. Той бе посрещнат на летището в Сараево от шпалир от гвардейци и червена пътека.

Президентът Радев бе посрещнат от директора на протокола на босненското Председателство г-жа Равиола Павлович, българския посланик в Сараево Валери Йотов, както и дипломати от посолството. От босненска страна държавният глава бе посрещнат от външния министър на Босна и Херцеговина Елмедин Конакович, предаде БТА.

Българският президент е на посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия Председателството Денис Бечирович. Президентът Радев ще проведе среща с тримата членове на Председателството – председателстващия Денис Бечирович, сръбския представител Желка Цвиянович и хърватския представител Желко Комшич, след което ще се състоят пленарни разговори между делегациите на двете държави. Румен Радев и Денис Бечирович ще дадат съвместна пресконференция по-късно днес. 

Европейската перспектива на Босна и Херцеговина, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа и укрепването на сигурността и стабилността в региона, както и теми от дневния ред на двустранното партньорство, се очаква да бъдат във фокуса на срещите на президента Радев по време на официалното му посещение.

Очаква се утре българският държавен глава да се срещне и с членовете на колегията на двете камари на парламента на Босна и Херцеговина, с председателстващата Съвета на министрите Боряна Крищо и с върховния представител на международната общност в Босна Кристиан Шмит.

Радев заминава на двудневно посещение в Босна и Херцеговина

Утре президентът Радев ще посети и военната база „Бутмир“, в която са базирани и българските военнослужещи, участващи в операция „Алтея“ на мисията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина. Българският държавен глава ще се срещне с главнокомандващия силите на ЕУФОР (EUFOR) генерал-лейтенант Ласло Щиц.  

Последната среща на държавния глава с представители на Босна и Херцеговина е на 12 април 2023 г., когато босненският министър на външните работи Елмедин Конакович е на официално посещение в София по покана на тогавашния министър на външните работи Николай Милков. В рамките на посещението са проведени срещи с държавния глава Румен Радев и с тогавашния министър-председател Гълъб Донев.

Първото официално посещение на български правителствен ръководител в Босна и Херцеговина е през 2017 г. Тогава министър-председателят на България Бойко Борисов се среща с председателстващия Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, с председателстващите и заместник-председателстващите на двете камари на парламента, както и с члена на тричленното Председателство Бакир Изетбегович.

Водещи новини

Още новини