Ново държавно дружество ще получи 500 млн. лв. европейски средства за рекултивация на терени от мините, какво ще стане с тях след това - не се знае

Булфото, архив
share

500 млн. лв. по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) ще бъдат изплатени на ново държавно дружество, създадено специално с цел възстановяване и рекултивация на терени от мините. Това обяви на брифинг в парламента депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. 

Дружеството ще е 100% държавна собственост. Едноличен представител на държавата ще бъде министърът на енергетиката. 

ИТН: По-добре да загубим пари по ПВУ, но да гарантираме енергийната си сигурност

"В органите на управление на новоучреденото дружество участват и представители на национално-представителните синдикални организации в дружествата концесионери. След възстановяването и рекултивацията на нарушените терени от концесионерите собствеността на съответните терени се прехвърля на новоучредното дружество. То управлява европейските средства за възстановяване и рекултивация. В ПВУ ще бъдат заделени 500 милиона лева за рекултивация. Те ще бъдат дадени на дружеството, което е създадено специално за тази цел и ще финансира самите мини, концесионерите, за да възстановят и рекултивират терените. След това, тяхната собственост ще бъде прехвърлена на това новоучредено дружество", поясни Делян Добрев.

Отговор на основния въпрос за какво ще се използват тези терени след това няма. "Чакайте първо да ги възстановим, дружеството да ги придобие, тогава ще го мислим", каза депутатът от ГЕРБ.

Водещи новини

Още новини