Започва процедурата "Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници" (RESTORE) от НПВУ

  • 20 август 2024 22:44

  • 442
  • 2
Започва процедурата "Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници" (RESTORE) от НПВУ
© Gettyimages

Започва процедурата "Национална инфраструктура за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници" (RESTORE) от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), съобщиха от Министерството на енергетиката (МЕ). 

Инвеститорите ще могат да реализират проекти за съхранение на енергия с помощта на близо 1,2 млрд. лв. безвъзмездни средства. 

С процедурата се осигурява възможност за значително увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници (вятърна и слънчева) в енергийния микс. „Инвестициите, които ще се реализират в рамките на RESTORE, ще гарантират сигурността и стабилността на българската електроенергийна система“, подчерта служебният министър на енергетиката Владимир Малинов, цитиран в съобщението. По думите му, програмата ще допринесе за балансиране и управление на мрежите, което е необходимо за интегриране на електроенергията, произведена от възобновяеми енергийни източници.

Министър Малинов: България и Азербайджан ще задълбочат сътрудничеството си в енергийна област

Ще бъде подкрепено изграждането и въвеждането в експлоатация на съоръжения за съхранение на електроенергия от възобновяеми източници с минимум 3000 мегаватчаса (MWh) използваем енергиен капацитет, присъединени към електропреносната и електроразпределителните мрежи на територията на България, допълват от МЕ. В случай, че са свързани с електроразпределителните мрежи, те следва да са свързани и с телекомуникационната мрежа на „Електроенергийния системен оператор“ ЕАД. За финансиране по процедурата ще бъдат допустими разходи, които са възникнали след датата на публикуване за обществено обсъждане на процедурата, а именно – 25 юни 2024 година. 

Подборът на предложенията за инвестиции ще се осъществява чрез открита и конкурентна тръжна процедура, се посочва в съобщението. Няма минимален размер за финансиране на всяко предложение. Максималният интензитет на безвъзмездното финансиране за всеки кандидат е до 50% от допустимите разходи, но не повече от 371 607,70 лева (без ДДС) за 1 MWh използваем енергиен капацитет. Един кандидат може да подаде няколко предложения, като те общо не биха могли да получат финансиране в размер на не повече от 1/6 от квотата по процедурата. 

Инвестициите трябва да са изпълнени и въведени в експлоатация до март 2026 година. През май 2025 г. ще бъде проверена степента на зрялост на проектите и тяхната реализация.   

Необходимата за кандидатстване документация е публикувана в Информационната система за Механизма (ИСМ) - Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020). 

На 14 август министър Владимир Малинов, по време на изслушване в парламентарната Комисия по енергетика обяви, че срокът за подаване на предложенията по процедурата от 90 дни се очаква да започне да тече на 16 август и да приключи до 16 ноември. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
442 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.08.21 | 00:09

2
БРИКС!

2024.08.20 | 23:21

1
Най-попyлярното и eфeктивно сpeдство за отслабванe в света блокиpа апетита и човек отслабва без усилия. Сега няма нужда да ходите на диeти, да ходите на фитнeс, да се измъчвате от глад. Помага на абсолютно всички, пpосто опитайте и завинаги ще забpавите за излишните килогpами. Ето това лeкаpство:----> use.my/ketoex

Добави коментар

Водещи новини