Социални услуги за над 10 000 хора с увреждания ще бъдат създадени по НПВУ с бюджет от 331 млн. лв.

  • 25 юли 2024 17:32

  • 427
  • 0
Социални услуги за над 10 000 хора с увреждания ще бъдат създадени по НПВУ с бюджет от 331 млн. лв.
© Pixabay

Социални услуги за грижа и подкрепа за над 10 000 хора с увреждания ще бъдат създадени със съфинансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Те ще бъдат изградени от общините по мярката „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“, която беше отворена за кандидатстване от Министерството на труда и социалната политика.

По процедурата могат да кандидатстват 64 общини, на чиято територия е предвидено създаването на новите услуги. Очаква се те да разкрият 200 нови резидентни услуги в общността, които ще оказват качествена 24-часова подкрепа за общо 3000 хора с увреждания. В тях ще бъдат настанени хора с психични разстройства, интелектуални затруднения, физически увреждания, деменция и сетивни увреждания. Чрез новите услуги ще бъдат създадени необходимите материални условия за закриване на 41 съществуващи специализирани институции за хора с увреждания с общ капацитет 2 951 потребители.

Процедурата е ключова стъпка към изпълнението на реформата в системата на социалните услуги за дългосрочна грижа, която е заложена в Националната стратегия за дългосрочна грижа и плана за нейното изпълнение. Нейна основна цел е деинституционализацията на грижата за хората с увреждания и закриването на 60% от съществуващите специализирани институции за тях до края на 2027 г.

Планирано е общините да създадат и 54 центъра за комплексно предоставяне на социални услуги за хора с увреждания и техните семейства. Те ще предоставят почасови услуги като застъпничество и посредничество, терапия и рехабилитация, информиране и консултиране, обучение за придобиване на умения, подкрепа за придобиване на трудови умения, дневна грижа за пълнолетни лица с трайни увреждания и заместваща грижа. С тези дейности ще се окаже подкрепа на над 10 000 хора с увреждания, както от закриващите се институции, така и на нуждаещи се хора от общността. 

Започва разпределението на заявленията за освидетелстване от ТЕЛК

Бюджетът на операцията е 331 млн. лв. Допустимите дейности, които ще бъдат съфинансирани с европейски средства, включват строителство, ремонт, реконструкция и обновяване на сграден фонд за социални услуги, включително доставка и инсталиране на фотоволтаична инсталация за обезпечаване на енергопотреблението на социалната услуга. Разходите за оборудване и обзавеждане на новите услуги също са допустими.

Документите за кандидатстване по операция „Изграждане и оборудване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за лица с увреждания“ са публикувани в уебсайта на Министерството на труда и социалната политика и в ИСУН са налични тук и тук.  

Крайният срок за подаване на проектни предложения от допустимите 64 общини е 17:00 часа на 31 октомври 2024 г., съобщават от пресцентъра на МТСП.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
427 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини