ИТН: По-добре да загубим пари по ПВУ, но да гарантираме енергийната си сигурност

  • 26 септември 2024 12:25

  • 235
  • 1
ИТН: По-добре да загубим пари по ПВУ, но да гарантираме енергийната си сигурност
© Novini.bg/ Canva

Затварянето на въглищните централи е във фокуса на дебатите преди предсрочните парламентарни избори.

"България трябваше да отстоява националните интереси още преди да започне проговорите по ПВУ. Ние сами обричаме въглищните централи на крах, ние отдавна сме изпълнили Зелената сделка и параметрите за декарбонизация", заяви депутатът от "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" (ИТН) Павела Митова в ефира на "България сутрин".

Тя подчерта, че бившите управляващи са заложили допълнителни изисквания сами да намалим въглеродните емисии от 2019 г. с 40%, което по думите ѝ обрича тази професия на крах. 

НА ЖИВО: Депутатите не приеха предлаганите законопроекти за изменения в Закона за закрила на детето

"Трябва да се предоговорят тези параметри с ЕС, изваждането на "Булгартрансгаз" и ЕСО от БЕХ ни обрича на тежка ситуация. Когато се обсъждаше този доклад на министрите на финансите и на енергетиката, изразихме становище да се даде гаранция, че тези дружества няма да бъдат приватизирани в новото дружество под шапката на Министерството на икономиката и трябва да бъдат включени в забранителния списък за приватизация", изтъкна Митова.

По думите ѝ е по-добре да загубим парите по ПВУ, но да гарантираме енергийната си сигурност, отколкото да се обречем като нетен вносител на електроенергия.

Партията на Слави Трифонов беше припозната от ГЕРБ като потенциален партньор в бъдещо управление. 

"Далеч не зависи от ГЕРБ дали ни припознава като партньори. Обществото се умори от фокусиране върху личностите за дейности с неясен характер. В последните години се карат предварително кой ще заеме позиция, без да се знае какво ще изпълнява този човек", изрази мнението си депутатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

ОТ ИТН имат за цел постигане на консенсус по програми и намиране на допирни точки, което ще е добре за бъдещето на страната. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
235 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.26 | 21:32

1
Тоест да запазим енергийната мафия, вместо да вземе държавата пари от ЕС. Ето тия чалгари говорят, че мислели за държавата.

Добави коментар

Водещи новини