Адв. Георгиев: Президентът може да стопира процедурата за избора на нов главен прокурор

Bulfoto
share

Турбуленциите в съдебната власт заради избора на нов главен прокурор коментират д-р Орлин Колев,  преподавател по конституционно право, и адвокатът Емил Георгиев от "Правосъдие за всеки" в студиото на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Припомняме, че действащият Висш съдебен съвет вече 2 години работи с изтекъл мандат. Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет обсъди възобновяването на процедурата за избор на нов главен прокурор. Членовете решиха да предложат процедурата за избор на обвинител №1 да бъде рестартирана по нови правила. 

„Настоящият ВСС действа по силата на така нареченото „несъщинско удължаване на мандата на своите членове". От една страна е от обществена необходимост да действа, но от друга – органът по избора е в невъзможност да проведе нов избор. В момента ВСС ще стигне втората си година. От една страна членовете са с изтекъл мандат, но продължава да действа. От гледна точка на легитимността, нямат право да избират нов прокурор”, поясни адвокат Георгиев.

Изборът на нов главен прокурор - на 16 януари

„Изправени сме пред ситуация, в която когато и да започне процедурата на нови членове, все ще сме закъснели и ще имаме съмнения за политическа конюнктура, която да прозира през съответните кандидати”, каза д-р Колев.

"Важно е да правим разлика между легитимност и легалност. Считам, че решенията не са уязвими", каза още Колев.

'През 2017 година президентът Радев се възползва от единственото си вето да върне мандата на Георги Чолаков като председател на ВАС. Каза, че той е избран от ВСС с изтичащ мандат. Сега има сериозен аргумент да върне този избор и да сезира КС", каза Георгиев.

Това означава, че депутатите (минимум 48 на брой) или президентът, могат да стопират процедурата, ако сезират КС. За президента не е определен срок, в който може да върне това решение", смята Георгиев.

„При повторно предложение е длъжен да издаде указ”, поясни Колев.

Водещи новини

Още новини