Олга Керелска от ВСС за избора на главен прокурор: В омагьосан кръг сме

  • 16 септември 2024 18:02

  • 452
  • 4
Олга Керелска от ВСС за избора на главен прокурор: В омагьосан кръг сме
© БТВ

Ако законът не го позволява, няма как да не бъде започната процедура. Моралните съображения и законовите основания са две различни неща. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ Олга Керелска, член на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, за процедурата по избор на нов главен прокурор и твърденията, че съставът на ВСС е с изтекъл мандат и няма моралното право да започне такава процедура.

По думите ѝ по време на дебатите във ВСС са се сблъскали две тези. Едната теза е, че законът дава възможност и компетентност настоящият състав на ВСС да пристъпи към избор на главен прокурор. Според другата теза смисълът на закона е, че този състав на ВСС няма право, включително и морално, да избира главен прокурор, председател на Върховния административен съд и председател на Върховния касационен съд.

Аз гласувах "против" започване на процедурата, но доколкото познавам начина на работа в този състав на ВСС, процедурата ще тръгне, заяви тя.

На 16 януари ще има нов главен прокурор

Моят укор е, че депутатите не направиха нищо, за да се избере нов състав на Висшия съдебен съвет. Не може да се очаква от ВСС да изпълнява закона и Конституцията, а Народното събрание да не изпълнява собствените си закони и Конституцията. В момента сме в омагьосан кръг, подчерта Керелска.

Не е важно само да се изберат нови хора, а какви хора ще се изберат. Ако се изберат хора с качества, с голяма степен на независимост, всички бихме се радвали, но никой не ни дава такива гаранции, каза още членът на съдийската колегия на ВСС.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
452 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2024.09.16 | 20:53

4
Хора ако имате заседнала работа, тогава е важно да прочетете----> come.ac/HEMOFERO
Krustu

2024.09.16 | 20:10

3
Ти ко работиш ма? Как ко? Получавам заплата ве!
Анонимен

2024.09.16 | 19:43

2
Кого да изберат от тях има страхливец

2024.09.16 | 18:22

1
откъде "хора с качества", ма продажна проститутко, всичките мъдисрати сте за затвора.

Добави коментар

Водещи новини