Андрей Янкулов: Има избран човек за главен прокурор

  • 10 септември 2024 21:17

  • 1224
  • 1
Андрей Янкулов: Има избран човек за главен прокурор
© Bulphoto (архив)

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед за създаване на по-ефективна организация на работата в прокуратурата. Заповедта се отнася за дела от особена фактическа и/или правна сложност, включително делата от значителен обществен интерес, по наказателните производства за корупционни престъпления, организирана престъпност, причиняване на смърт при транспортни престъпления, домашно насилие, трафик на хора и др. По думите на Андрей Янкулов от Антикорупционния фонд това е демонстрация на някаква активност. Той е на мнение, че за да се възобнови процедурата по избор на нов главен прокурор, вече има избран човек политически.

"Винаги процедурата е била формалност. Винаги предварително човекът е бил вече определен някъде другаде", каза Янкулов в предаването "Денят ON AIR".

Той обясни, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС), макар и да е извън мандат, изпълнява функциите на ВСС. Прието е решение, че мандатът не се преустановява с изтичане на срока му, а се удължава във времето до избор на нови членове.

Сарафов иска по-строг контрол на работата по дела от висок обществен интерес, разследванията за корупция, смърт на пътя и домашно насилие

"Основният гарант за независимостта на съдебната система е ВСС. Оттам реално трябва да тръгне промяната в правосъдието. Това е институцията, която назначава оттук насетне всички ключови позиции. Трябва сериозна промяна в начина, по който политическото мнозинство реши да упражнява правомощията си по номиниране и назначаване на бъдещите членове от политическата квота във ВСС", подчерта Янкулов пред Bulgaria ON AIR.

На въпрос има ли кой да контролира главния прокурор, той отговори, че реално няма.

"Адхок прокурорът може да води наказателно преследване срещу главния прокурор, а на него са му дадени повече гаранции за независимост по специалния механизъм, който беше разписан. Действително, формално на хартия, има такава възможност за независимо разследване на главния прокурор. Много от другите аспекти на голямата власт на главния прокурор остават непокътнати, които са по-съществени", коментира Янкулов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Живков

2024.09.10 | 21:54

1
Много ясно,мафията си знае работата.

Добави коментар

Водещи новини