Утре се открива новата сесия на 50-ото Народно събрание

novini.bg/Владимир Иванов
share

Утре се открива новата сесия на 50-ото Народно събрание (НС). Началото на пленарното заседание е от 9:00 часа.

Депутатите бяха в лятна ваканция от 17 август до 31 август т.г., като на 27 август се събраха на извънредно заседание за полагане на клетва на втория служебен кабинет с премиер Димитър Главчев.

Вторият служебен кабинет на Главчев положи клетва в Народното събрание

Утре е и първата сряда от месеца и съгласно правилника на НС парламентарните групи предлагат точки, които задължително се включват в дневния ред.

По предложение на парламентарната група (ПГ) на „Възраждане“ Народното събрание ще обсъди утре предложение от народни представители за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?“. Под проекторешението са се подписали депутати от „Възраждане“ и „Има такъв народ“.   

След това по искане на ПГ на „БСП За България“ парламентът ще изслуша служебните министри на околната среда и водите Петър Димитров, на земеделието и храните Георги Тахов, на енергетиката Владимир Малинов и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова за задълбочаването на водната криза в страната.

По предложение на „Има такъв народ“ проектопрограмата за утре е включен проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването, предназначено за АЕЦ „Белене“, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението на тези парогенератори за нуждите на АЕЦ „Козлодуй“ .

От ПГ на ГЕРБ-СДС предлагат в първата сряда от месеца парламентът да разгледа на второ четене промени в Закона за независимия финансов одит.   

Проектопрограмата на НС за 4 и 5 септември т.г. включва общо 15 точки, сред които проекторешение за избиране на Бойко Рашков за председател на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност, както и обсъждане на второ четене на промени в Закона за закрила на детето.

Водещи новини

Още новини