Журналистът Илхан Андай: Вчерашният протест беше най-милионерският в историята на България

БТВ
share

Върви се към участие на две ДПС-та на изборите на 27 октомври. Това каза в предаването „Тази неделя“ журналистът Илхан Андай. От своя страна журналистът Веселин Стойнев изрази опасение, че единият електорат ще бъде подменен.

„От представители на етническите турци едното ДПС ще се окаже представител на етническите роми. Чрез купени и контролирани гласове едното ДПС може по този начин най-сигурно да попадне в парламента. Говоря за това на Делян Пеевски“, коментира Стойнев.

По думите му в момента има битка. В районните избирателни комисии се регистрират по двама секретари и по двама председатели от двете ДПС-та и остава на ЦИК да реши кой от двамата да бъде.

„Не съм убеден, че избирателите ще се ориентират кое е ДПС, кое е „Ново начало“, защото вероятно и двете ще използват абревиатурите, наподобяващи ДПС. Изобщо ще бъде пълен хаос“, на мнение е Веселин Стойнев.

Той очаква по-ниска избирателна активност и объркана активност на традиционните избиратели на ДПС, както и силна подмяна на вота и присъствието на етнически роми.

„Тази прогноза е много интересна и ако тя се сбъдне, значи може да очакваме ДПС на Делян Пеевски да атакува второто място с резултат над 300 000 гласа“, коментира Илхан Андай.

Румен Христов за ДПС: Аз лично не познавам партия, която се е разцепила, и да е станала по-силна

Той от своя страна прогнозира, че ако двете ДПС-та се явят на избори и демонстрират непознаване на хората от етноса и се откъснат от проблемите им, те ще получат малко над 4% от гласовете.

„Вчера имаше изпускане на парата и предизборно дефилиране. Вчерашният протест беше най-милионерският в историята на България. Аз поне преброих там хора, чиито фамилии и свързани кръгове владеят активи и имоти за 2,5 милиарда“, каза Андай.

„Точно за пари става дума. Хората в момента гледат сеир на изгонването на султана от сараите му. Сега тези, които са привърженици на султана, отиват и пред неговия сарай играха хора и раздаваха цветя на полицайки. Този сеир не е нещо добро и не бива да оставаме на нивото на сеира, защото в случая става въпрос за разпределение на пари и за отнемане на порции“, коментира Веселин Стойнев.

„Крайно време е тези избиратели да осъзнаят, че това не е тяхната формация. Няма добро ДПС. Тук става въпрос за едни султани, които разпределят порции и в момента единият надделява над другия“, допълни журналистът.

„Една от версиите за цялата дандания е какво има в трезора на Ахмед Доган. Предполагам, че има много архив на записи, защото той наблюдаваше всички интересни заседания в централата. Всичко това се записваше в продължение на години. Това се говори между хората в ДПС. Най-провокативната версия е, че там са и записите от последните минути на Ахмед Емин. От години се занимаваме с въпроса убит или самоубит е този човек“, коментира Илхан Андай.

 

 

Водещи новини

Още новини