Правителството на Главчев избира българския еврокомисар

Булфото
share

Министерски съвет предстои да одобри кандидатурите за български еврокомисар на заседанието си днес. Седем са номинациите, които парламентарно представените партии излъчиха.

Бившият вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева е предложението на най-голямата политическа сила ГЕРБ-СДС. „Екатерина Захариева - кандидатурата на ГЕРБ за еврокомисар, е добро предложение. ГЕРБ е победил на европейските избори и с право излъчваме най-силния кандидат“, заяви лидерът на партията Бойко Борисов. Той определи тяхната номинация като човек с много широк профил, добро CV и кариера, когото Брюксел познава.

От ПП-ДБ предложиха Юлиян Попов, когото смятат за е един от най-влиятелните гласове в Европа по темата „Енергетика“. „Ние се спираме на него като непартийна кандидатура и експерт с висока компетентност. В момент на политическа криза, издигането на непартийна фигура със статут на световен експерт е начинът да покажем, че българският интерес е по-голям от тясно партийния“, заявиха от коалицията.

Председателят на ДПС Делян Пеевски предложи кандидатурата на Искра Михайлова. „Във времена на настъпващ популизъм, тревожност и политическа нестабилност в Европа и света е необходимо България да бъде представлявана от политици с категоричната и ясна позиция на евроатлантици с категорични и евроатлантически ценности, каквито качества Искра Михайлова има и ще защитава в Европейската комисия“, заявява Пеевски.

Създателят на Българската фондова борса Виктор Папазов е номинацията на „Възраждане“. „Издигаме човек, който ще защитава единствено само националните интереси, ако бъде избран. Виктор Папазов е доказан професионалист и човек с икономически опит“, каза Цончо Ганев, но подчерта, че от „Възраждане“ нямат илюзии, че той ще бъде избран.
Единствено БСП издигна двама кандидати – Драгомир Стойнев и евродепутата Цветелина Пенкова, като при нея изрично се посочва, че тя е предложение, ако България получи ресор „Енергетика“.

Радев призова двете кандидатури за български еврокомисар да са на жени

„Има такъв народ“ номинира бившия заместник-външен министър Велислава Петрова, която в момента е главен програмен директор към Международен център за бъдещите поколения в Брюксел, за еврокомисар от България. Според партията на Трифонов страната ни най-вероятно ще получи същия ресор, а Петрова е кандидат със силен експертен профил.

В два последователни дни служебният министър-председател прие на „Дондуков 1“ всички кандидати.

В навечерието на избора президентът Румен Радев призова Главчев да избере две жени, за да има истинска конкуренция. Той припомни, че Урсула фон дер Лайен е поискала двама кандидати, като единият от тях задължително трябва да е жена. „В тази ситуация ако ние пратим мъж и жена, няма абсолютно никаква конкуренция – веднага ще бъде избрана жената. Да изпратим две жени, защото мъжът няма никакъв шанс“, призова президентът.

А от ПП-ДБ настояха изборът на еврокомисар да съответства на проевропейската политика на България. „Бъдещият еврокомисар на България трябва да бъдат избиран на базата на аргументирана преценка за адекватното политическо и експертно представителство на България във взимането на решения в ключовите за Европа сфери като Енергетика, Климат, Регионална политика и Образование“, заявяват от коалицията.

Все още няма яснота какъв ще бъде ресора на българския еврокомисар. В медийното пространство се заговори, че страната ни може да получи Регионална политика, което е една много силна позиция в Комисията. Към него апетити имат също така Гърция и Хърватия.

Водещи новини

Още новини