Борислав Гуцанов: В политиката винаги се плаща сметката и винаги е с лихви

Bulphoto (архив)
share

Този парламент е изчерпан и когато коментирахме съставяне на кабинет с третия мандат, тогава говорихме, че стигне ли се до мнозинство, тогава може да се говори за промени на различни позиции, които се гласуват от Народното събрание. Но 3 пъти НС не успява да излъчи мнозинство за Министерския съвет. Ние ще избираме омбудсман или кандидат за министър-председател на служебния кабинет. Това минава границите на разумното. Не може по подобен начин да бъде експлоатиран парламентът и по такъв лековат начин да се коментират позиции, които са от ключова важност за държавата. Това заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Борислав Гуцанов в "Денят ON AIR".

Според него сърцевината на проблема е в това, че "Продължаваме промяната-Демократична България" не са достатъчно подготвени да правят промени в закона.

"ПП-ДБ решиха да променят Конституцията, без да са подготвени за това нещо, без да имат хора, които могат да направят подобна промяна. Успяха да се съберат с ГЕРБ и ДПС, направиха тези безумни промени и сега ще спасяват държавата от собствените си грешки. Малко срам трябва да имаш. Трябва да спрат да говорят и малко да се покрият. След като са толкова добри тези промени, защо България изпадна в такава тежка криза", допълни Гуцанов пред Bulgaria ON AIR.

Пеевски и Кирил Петков се скарали: уговарян ли е Калин Стоянов за министър от задната седалка?

По думите му политическата ситуация не може да продължава по същия начин.

"Президентът трябва да е този, който ще вземе своите решения, въпреки че наистина е силно ограничен, а не някой да го използва като нотариус. Хората, които отиват да гласуват, да си дават сметка кой забърка всичките тези проблеми, на които в момента сме свидетели. Вместо да коментираме кой ще бъде българският еврокомисар, ние още не сме започнали подобна процедура. Да не говорим за парите по Плана за възстановяване - от 11 млрд., които ни се предоставяха, сме взели 1,2 млрд.", коментира гостът.

Сметката в политиката се плаща от цялата държава, категоричен е Гуцанов.

"Ние ще направим едно събиране с реални хора, които се занимават с Конституцията, за да може да се изчисти това безумно гласуване. Това е основен закон, който трябва да се пипа много внимателно и от разбиращи хора, а не от хора, които са работили единствено в неправителствени организации и други, които искат да козируват, че са направили нещо. В политиката винаги се плаща сметката. Може да е по-късно, но е много висока и е винаги с лихви", посочи той.

Водещи новини

Още новини