Плевнелиев: Чака ни тежка парламентарна зима и пролет, после избори

share

Чувствам се много добре на „Дондуков” 2. Виждам големия смисъл в това, което правя. Това сподели пред БТВ държавният глава на Република България Росен Плевнелиев.

Чака ни много тежка парламентарна зима и пролет. Моята задача е да има прогрес по националните приоритети, за които се договорихме при консултациите си с парламентарно представените сили.

Чакат ни тежки избори, но за мен е важно и президентът е стожер и гарант, че по националните реформи ще се работи, допълни той. Плевнелиев подчерта, че именно през следващата изборна година ще проличи още веднъж кой какво прави

Радвам се, че не сме на последно място всички ранглисти на ЕС. Ние сме една от трите държави, в които няма спрени еврофондове. Вече не сме на последно място по отношение на конкурентоспособността, спазваме маастрихтските критерии. Когато успяваме, не бива да го крием.

Според държавния глава обаче в страната ни съществуват и проблеми, които не бива да бъдат скривани. Силните политици не замитат проблемите под масата, а ги показват. Имаме проблеми в областта на инвестициите, институции и иновациите и трябва да подобрим това, посочи той.

Държавният глава посочи, че се учим от миналото и ставаме все по-добри. Ако сме умни, ако разберем, че кризата може да отнема, но може и да дава, може да дръпнем напред. Ние сме остров на стабилност в един проблемен район, категоричен бе президентът.

Що се отнася до думите на министър-председателя Бойко Борисов, че от следващата година няма да сме най-бедни в Европейския съюз, Плевнелиев заяви, че ще се радва, ако правителството извади програма как може да се случи това. Трябва да имаме визия. Самата идея, че се поставя безработицата и ниските доходи на преден план е много важна. Подходът е много добър. Ние ще постигнем тези неща на базата на финансовата стабилност. Не доходи на кредит, а изработени такива, каза още Плевнелиев.

По думите му обаче за една година това няма да стане.

Водещи новини

Още новини