НА ЖИВО: НС обсъжда решение, с което да задължи МС да приеме програма за компенсации за цените на електрическата енергия на небитовите клиенти

share

Народното събрание включи в програмата си за работа допълнителни точки. Предложението за включване в дневния ред направи председателят на парламента Рая Назарян.

Първа точка от дневния ред за днес е изслушване на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов относно отчет и информация за актуалното финансово състояние на „Мини Марица-изток“ ЕАД. Министърът е в пленарна зала. 

Като втора точка в дневния ред депутатите решиха да разгледат проект на решение, с което задължават Министерския съвет да изготви Програма за предоставяне на компенсации за небитовите крайни потребители на електроенергия.

Точка трета за днес предвижда депутатите да разгледат проект на решение за ускоряване и завършване на процеса по практическата подготовка за приемане на еврото в България. Следваща точка предвижда на първо гласуване да бъде обсъден Законопроект за въвеждане на еврото в България.

Като точка пета в дневния ред за днес беше включено първото четене на Закона за кредитните институции.

Шеста точка от програмата за работа предвижда депутатите да обсъдят проект на решение за инвестиционен разход "Придобиване на системи за електронна война и радиотехническо въоръжение за усъвършенстване на способностите за борба с подводници" към проекта "Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС".

Последната точка, която депутатите включиха в програмата си за днес, е проект на решение за отмяна на лятната ваканция на народните представители с вносител Тошко Йорданов ("Има такъв народ") и група народни представители. 

НС прие на първо четене мерки за ограничаване на схемата "френска безработица", източваща НОИ

Народните представители получиха фототипно издание на първия брой на „Държавен вестник“ по повод 145-ата му годишнина.

Председателят на парламента Рая Назарян благодари на служителите от дирекция „Редакция Държавен вестник“ и им пожела да продължават да вършат своята работа отговорно в интерес на страната и на нейните граждани. Назарян припомни, че на 28 юли т.г. се навършват 145 години от отпечатването на първия брой на "Държавен вестник". Тя прочете част от указа на княз Александър I от 19 юли 1879 г, с който се създава първото официално издание на новата българска държава. 

„За своите 145 години съществуване „Държавен вестник“ е дал живот и публичност на стотици хиляди актове, обявления и съобщения на държавните институции и органи на местно самоуправление и никога не е спирал отпечатването си, независимо от социалните, политически, икономически условия в държавата, което е изключителен прецедент, както за страната ни, така и за Европа“, посочи Рая Назарян. Във връзка с отбелязването на тази годишнина редакцията на „Държавен вестник“ е подготвила за всеки народен представител фототипно издание на първия брой на вестника от 28 юли 1879 г., каза още тя. 

Депутатите удължиха работното си време до изчерпване на всички точки от дневния ред и гласуваха за отпадане на парламентарния контрол от програмата за работа за днес.

Предложението за удължаване на днешното пленарно заседание и отпадане на парламентарния контрол направи Александър Иванов от ГЕРБ-СДС. То бе гласувано със 131 гласа "за", "против" - 40, "въздържали се" - 6. 

"За периода от 1 януари до 31 май 2024 г. "Мини Марица-изток" отчита загуба от дейността си в размер на 99.6 млн. лв. "Мини Марица-изток" е завършила 2023 г. също на финансова загуба, чиито размер е 137.4 млн. лв. Така към края на май месец общо в баланса на дружеството е отчетената загуба е 237 млн. лв. На база изминалите 5 месеца и отчетените за тях финансов резултат, както и очакванията на дружествата по инвестиционната програма и размерът на добива и разкривката на въглища, се очаква реализираната загуба само за 2024 г. да бъде в размер на над 200 млн. лв."

"Причините за лошия финансов резултат - считано от февруари 2024 г. Мини Марица-изток доставя въглища само на 3 централи - ТЕЦ Марица-изток 2, ТЕЦ ЕЙ и ЕС Марица-изток 1 и Брикел ЕАД. Има спад на добива на въглища и спад на продажбата на въглища с 45.7%. Действащият изпълнителен съвет на Мини Марица-изток актуализира бизнес програмата си и прогнозата за продажби до края на 2024 г. са в размер на 11.6 млн. тона въглища. Забелязва се и спад в така наречените откривни дейности за въглищата. Вследствие на достатъчни липси на приходи "Мини Марица-изток" не е в състояние да изпълнява вече съществуващи задължения към доставчици. Задълженията на дружеството са в размер на 57.6 млн. лв. към 15 юли 2024 г.", посочи служебният министър на енергетиката Владимир Малинов от трибуната на Партийния дом.

Парламентът започна обсъждане на проект на решение, с което възлага на Министерския съвет в срок от седем дни да приеме Програма за предоставяне на компенсации, свързани с цените на електрическата енергия на небитовите крайни клиенти за периода 1 юли – 31 декември 2024 г. Проектът на решение е с вносители Делян Добрев  (ГЕРБ-СДС), Искра Михайлова („Възраждане“), Станислав Анастасов (ДПС), Драгомир Стойнев („БСП за България“) и Павела Митова („Има такъв народ“). 

Проектът на решение предвижда компенсацията да е в размер на 100 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „Ден напред“ на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД, за съответния месец и базова цена в размер на 180 лв. за мегаватчас за небитовите крайни клиенти, независимо в коя мрежа са присъединени.

Очаквайте подробности!

Водещи новини

Още новини