Евродепутатите се събират на учредителна сесия в Страсбург

  • 16 юли 2024 07:04

  • 231
  • 1
Евродепутатите се събират на учредителна сесия в Страсбург
© pixabay

В Страсбург откриват първата сесия на новоизбрания Европейски парламент. Тя ще бъде учредителна - в началото на заседанието, евродепутатите ще трябва да изберат свой председател за първите две години и половина от мандата на институцията.

Очаква се гласуването да започне около 13:30 часа българско време. В последния момент за поста се появи и втора кандидатура, освен тази на досегашния председател Роберта Мецола, начело на европарламента ще опита да застане и Ирене Монтеро. Испанката е от партия "Подемос", част политическата група на "Левицата", предаде Нова тв.

Еврокомисарите няма да пътуват до Будапеща за началото на Унгарското председателство на ЕС

Ще бъдат избрани и 14 заместник-председатели на парламента. Основното гласуване обаче е в четвъртък, когато в пленарната зала ще бъде подложена кандидатурата на досегашния председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за нов 5-годишен мандат.

За новия, 10-ти мандат на Европейския парламент към днешна дата има сформирани 8 политически групи. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
231 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.07.16 | 09:39

1
Искате луд сeкc за 3 чaса, силна еpeкция, продължителна липса на еякyлация и повишен тeстостеpон! Сега е възможно и бeзoпасно, лично го изпpобвах! И прочетох за този метод тук:----> use.my/woodman

Добави коментар

Водещи новини