Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му

  • 16 август 2024 19:51

  • 749
  • 0
Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев във временната комисия, свързана с проверка на дейността му
© Булфото

Над четири часа продължи изслушването на кмета на Доспат Елин Радев (на снимката) във временната комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите и бизнеса, както и облагодетелстване на свързани дружества с кмета, предаде БТА.

В началото на заседанието на комисията Радев предостави папка на председателя на комисията Александър Вълчев от Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен. Кметът на Доспат обясни, че в предоставената папка са всички документи и доказателства, свързани с всяко едно от твърденията, които са изговорени на предишното заседание на комисията, където бяха изслушани граждани на Доспат и експерти. "През последните две години в предизборните кампании кандидатите от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"" и "Има такъв народИма такъв народ"Има такъв народ" е политическа партия в България, създадена от българския телевизионен" изрекоха доста обиди и клевети за мен, но нищо от това не отговаря на истината", заяви Радев.

По думите на кмета кандидатите на ПП и ИТН са подавали сигнали към всички институции, относно фирми на семейството му, както сигнали за неговата съпруга. "Депутатите на ПП и ИТН използват влиянието си в тези институции, за да упражняват натиск върху мен", посочи още Радев.

Кметът призова комисията да разгледа сигналите срещу него и фирмите срещу семейството му. След това той представи документи, свързани с отправените към него обвинения на предишното заседание на Временната комисия. След изслушването на кмета последваха въпроси.

Народният представител от ГЕРБ-СДС Младен Шишков попита кмета на Доспат има ли сигнал, който да го уличава в злоупотреби, а Радев отговори, че няма нито един сигнал с такова становище. През последните години съм репресиран от кандидатите на ПП и ИТН за кметове, съветници и депутати, каза още Радев. Шишков попита има ли по-значими проекти, които Радев да е направил през последните години, а той отговори, че за последните осем години са вложени над 53 млн. лева. Депутатът от ГЕРБ-СДС попита има ли доказателства за злоупотреби по време на предизборните кампании, а Радев посочи, че изборите в Община Доспат се провеждат много прозрачно.

Депутатът от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“ Венко Сабрутев попита кмета за записа, който беше пуснат на миналото заседание на комисията. Радев каза, че не може да каже дали гласът на записа е негов, защото може да е манипулиран. Сабрутев попита има ли установено незаконно строителство, както и дали са проверявани имотите на кмета, а той отговори, че е предоставил на комисията документ от Агенцията за държавна финансова инспекция, в който се посочва,че няма установени незаконосъобразности.

Изтече скандален запис на кмета на Доспат от временната комисия

Председателят на комисията Александър Вълчев от ИТН попита вярно ли е, че Комисията за противодействие на корупцията е идвала в Община Доспат и кметът Радев е избягал. Той отговори, че е вярно, че са идвали, като са извършили проверка на документи от 2014-2015 г., когато той не е бил кмет. "Не съм избягал, а съм извършвал служебни задължения по същото време на друго място, след което се видяхме с тях", обясни Радев.

Заседанието на комисията продължава с изслушване на главния архитект на Доспат, областния управител на Смолян и други.

В края на миналата седмица комисията проведе заседание, в което бяха изслушани жители на града, както и различни експерти.

В средата на миналия месец до сградата на Народното събрание се проведе протест, с който събралите се граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев.

Протестиращите пред сградата на парламента група граждани на община Доспат водят война срещу мен като пишат до институции и медии, за да ме очернят и да си спасят техните незаконни постройки, коментира кметът на Доспат Елин Радев в деня на протеста. Той уточни, че от 2021 г.  досега в Общинската администрация има подадени множество жалби за извършени незаконни строителства от тези лица, които са днес пред Народното събрание. Още тогава са започнали проверки на тези сигнали и там, където служителите от ТСУ са установили случаи на незаконно строителство, са предприели законови процедури за премахване на незаконните постройки, допълни кметът.

Депутатите създадоха временната комисия в 50-ия парламент в началото на август. Преди дни комисията реши да бъде поискана и справка от кмета на Доспат Елин Радев за направените обществени поръчки, а от Агенцията по вписванията – справка за свързани лица с него.

Временна комисия за кмета на Доспат ще изслуша Антикорупционната комисия и граждански организации

Последвайте канала на

Novini.bg
749 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини