ГЕРБ в СОС: Зам-кметът Василев дължи обяснение защо променя позицията си за сливането на две общински болници

Булфото (архив)
share

Заместник-кметът по здравеопазване Иван Василев дължи обяснение защо променя позицията си за сливането на две общински болници-  Четвърта МБАЛ-София във Втора Многопрофилна болница за активно лечение – София (Втора МБАЛ-София). Това заявиха днес на брифинг в Столичния общински съвет (СОС) общинските съветници от групата на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян и д-р Антон Койчев.

Според Хекимян основният въпрос, който той е отправил към заместник-кмета по финанси и здравеопазване Иван Василев, е как така променя позицията си. Как Василев изпраща sms-и, с които кани общинските съветници Ваня Григорова и Антон Койчев, да бъдат съвносители на доклад за сливането на двете болници и една седмица по-късно променя позицията си, попита Антон Хекимян.

Лекари се обявиха против сливането на две болници в София

Той настоя Иван Василев да даде отговор защо е променил позицията си. "Кой му е казал, че трябва да си промени позицията, кой му е казал, че не трябва да подкрепя доклада", заяви Антон Хекимян.

Антон Койчев заяви на брифинга, че никой няма да унищожава Четвърта градска болница. Ще положим усилия чрез обединението на двете лечебни заведения да спасим Четвърта градска. Койчев съобщи, че е получил покана от г-н Василев да бъде съвносител на доклада за сливането на болниците, но после позицията му се е променила. Как и защо, не мога да кажа, но г-н Василев дължи отговор, каза общинският съветник. Той подчерта, че четвърта градска ще бъде спасена, работещите ще имат по-достойни възнаграждения, работните им места са гарантирани, стига да искат да работят в общинското здравеопазване.

БТА припомня, че вносителите на доклада за сливането на двете болници посочват, че в резултат на извършения на „Четвърта МБАЛ - София" EАД одит на междинния финансов отчет към 31.05.2024 г., одиторът на дружеството е изразил квалифицирано мнение, че се забелязва трайна тенденция на реализиране на отрицателен финансов резултат. „Четвърта МБАЛ - София" ЕАД е в усложнено финансово състояние, налагащо вземането на неотложни решения и мерки. В годините са натрупани просрочени задължения. Дружеството не разполага със собствен ресурс за закупуване на нова апаратура и осъвременяване и надграждане на старата“, се посочва в доклада на Ваня Григорова и д-р Антон Койчев.  

Водещи новини

Още новини