Президентът Радев казва утре кога ще връчи втория мандат, отговори остро на Пеевски

share

Президентът Румен Радев заяви, че ще обяви утре сутрин кога ще връчи втория мандат.

"Няма да бавя процеса, ще се съобразя и с усилията на партиите да формират правителство, ако могат. Но също така и да имат възможност за пълноценна кампания, а тя не може да се случи през август. Така че още утре сутрин, връщайки се в България, ще кажа кога ще връча мандата", заяви Румен Радев.

Президентът отказа да коментира на кого ще връчи третия мандат преди да е приключила процедурата по втория.

Президентът Радев разговаря с колегата си Вьоса Османи

Румен Радев коментира и критиките на председателя на ДПС Делян Пеевски, който вчера го призова да спре да лети, а "да вземе да кацне".

"Инсталирането в българската политика на тежко компрометирани фигури като господин Пеевски и възможността те да си придават вид на евроатлантици, да раздават правосъдие наляво и надясно, да се превръщат в морални стожери, показва че нашата политическа система е тежко заболяла и начинът да я възстановим е чрез тежка хирургия. И тази хирургия, скалпелът, е в ръцете на българските избиратели, когато има следващи избори", каза президентът.

Президентът не даде конкретна оценка за това дали правителството се справя адекватно с потушаването на пожарите като заяви, че това е обект на анализ след потушаването им. Благодари на всички, които участват в гасенето на огнената стихия и заяви, че страната ни има нужда от още техника и оборудване.

"Искам да изразя дълбоката си благодарност към пожарникарите, военнослужещите, местната власт и доброволците за най-важното - че няма жертви. Оттук нататък очаквам на първо място да започне веднага описването на щетите и тяхната компенсация. Всеки път си вадим поуки от тези пожари и най-сетне трябва да създадем условия да има достатъчно средства - противопожарни машини, хеликоптери, оборудване на служителите и е изключително важно това да не се забравя след поредния пожар. Силно се надявам след потушаването на тези пожари да има внимателно отношението към тези способности, защото имаме добре подготвени хора, нямаме техника", изтъкна той.

Държавният глава е във Великобритания за Четвъртата среща на върха на Европейската политическа общност.

По време на форума той е провел серия двустранни срещи, сред които и с унгарския премиер Виктор Орбан. След разговорите с унгарския премиер Радев за пореден път призова да се търси край на конфликта в Украйна чрез дипломация.

"Вярвам, че на тази война е крайно време да бъде сложен край и въпросът не е просто в предоставянето на оръжия и боеприпаси. Трябва да разберем характера на тази война. Основният фактор - това са хората и най-сетне трябва да го разберем. Ако продължаваме да водим същия стил война със същата интензивност, ще стигнем до момента, в който Украйна ще остане без хора на бойното поле. И тогава, ако не продължим да подкрепяме Украйна, ще компрометираме международното право и ценности. Но ако продължим да я подкрепяме - как, ще изпратим хора ли? Това е абсурдно. Колкото по-бързо се използва дипломация за разрешаването на военните конфликти, толкова по-бързо ще избегнем тази политическа и морална криза", заяви Радев.

Водещи новини

Още новини