Емил Радев: България трябва да си върне позициите, които имаше в ЕП

Булфото (архив)
share

Започва новият мандат на десетия европарламент. Надявам се, както и в предни години, българската делегация от всички политически сили, да успее да намери начин да работи съвместно по приоритетите, които са за България, като държава-членка. Това заяви евродепутатът Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП пред репортер на Novini.bg в Страсбург.

„Намираме се във време на много кризи – война на границите на ЕС, миграционна криза, икономически нещата не стоят добре, ще има преразглеждане на Зелената сделка, земеделците са недоволни от всички ограничения. Така че има много въпроси, които касаят, както българския граждани и бизнес, така и 450 милиона европейски граждани“, подчерта той.

„Надявам се ние да бъдем конструктивна част от решенията, да намираме най-добрите решения за България да работим в своите групи, така както сме го правили по важни теми, като Шенген, Пактът за мобилност, когато защитавахме българското розово масло. Времето ще покаже. Смятам, че българите трябва да се обединим много повече, защото предизвикателствата са много по-големи оттук нататък и България да намери едно достойно място. Поради политическата криза в страната ни, ние не сме добре представени в съвета, губим позиции и с работата ни тук трябва да наваксаме. Липсата на постоянно правителство в България носи недостатъци в политиката. Въпреки всичко се надявам България скоро да има стабилно правителство, хора които могат да преговарят и да поемат ангажименти за повече от два месеца, защото виждаме, че много важни решения се вземат в съвета“, изброи редица проблеми пред страната ни Радев.

В Страсбург се състоя официалното учредяване на ЕП

„Тази седмица се избира председател на ЕК, трябва да се излъчат комисарите, да се види какъв ресор ще има България. Дано той да е стабилен и важен ресор. Трябва да се оправим с драстичното закъснение по Плана за възстановяване, защото 2026 година идва и ние не можем да си позволим да загубим 10 милиарда безвъзмездни средства. Виждаме, че с програмите сме също много зле – около 4,2% средно сме усвоили по средата на програмния период, като при предния програмен период сме получили над 95% от предвидените за страната ни средства. В момента за съжаление тези пари не стигат нито до гражданите, нито до общините, нито до бизнеса и виждаме, че това се отразява не много добре и на жизнения стандарт на българите. Така че важни са всички тези приоритети. Надявам се българските евродепутати да работят в една посока за благото на България, а не да се съобразяват с тяснопартийните си интереси“, подчерта евродепутатът ни.

„Трябва да се излезе от този затворен кръг на избори. Да, и други държави-членки са били така, например Белгия и Нидерландия, припомни Радев. Но трябва мъдростта да надделее и интересите на България да са над всичко, така че да имаме някаква стабилност и да можем да бъдем фактор във външната политика на ЕС, а и навсякъде другаде, защото това пречи на България. Страната ни трябва да си върне позициите, които имаше. Аз си спомням тук българското председателство, спомням си всички европейски лидери събрани в София и във Варна и си спомням на каква почит беше България и диктуваше основните политики в ЕС. За съжаление през последните години всичко това изчезна и ние трябва да си върнем позициите в най-скоро време“, каза още той.


 


 


 

Водещи новини

Още новини