Сергей Станишев: Отлепването на БСП от дъното ще бъде трудно и болезнено

Нова телевизия
share

Изход винаги има, стига да има желание. Трудно обаче може да се гадае какво ще стане, тъй като политическите партии показаха, че невъзможните неща станаха възможни. Би било крайно безотговорно да се хвърли страната още веднъж в седми за три години предсрочни избори, защото се стига до пълна делегитимация на политиката и институциите в България. Това заяви Сергей Станишев, бивш лидер на БСП, бивш председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и бивш премиер на България, в ефира на Нова.

„Правилният подход е да се сключи ясна коалиция. Всеки иска да бъде в управлението, но да бъде целият в бяло и да не се изцапа”, смята той.

Гуцанов иска да се размрази "студената война" между БСП и президента

На въпрос ДПС проблем ли е за всеки политически играч, той смята: „Единствените партии, които имаха официална коалиция с ДПС, бяха НДСВ и БСП. Сега сме в положение, в което дори не се разглежда възможността за правителство с мандат на ДПС. БСП плати доста висока цена за двете управления с ДПС – това е урок, който всеки лидер на БСП би имал предвид.”

„Политическото като разговор за бъдещето и как страната да е успешна изчезна напълно. Затова хората се отдръпват”, допълни Станишев.

За бъдещето на БСП той подчерта: „Отлепването от дъното ще бъде трудно и болезнено. Старото ново ръководство като че ли реализира сценария на Корнелия Нинова без Нинова.”

„Не може да не признаем, че Русия в момента е агресор срещу независима, суверенна държава. ЕС не можеше да не помогне на Украйна. Но само напомпването с оръжия и пари не ни води към мир”, поясни още Станишев.

Водещи новини

Още новини