ГЕРБ на консултации при Радев: Излиза, че няма как да се състави правителство

Булфото
share

Две седмици минаха от последните предсрочни парламентарни изброи, които ви отредиха да сте първа политрическа сила. Поздравявам ви с този резултат, който ви натовари с отговорността да формирате мнозинство и да съставите правителство. Това заяви президентът Румен Радев при консултациите с ГЕРБ - СДС. 

Продъжават да се правят анализи и а се въртят няколко въпроса - защо българите масовео не излязоха да гласуват? Какъв е хода на преговорите и как оценявате възможностите за съставяне на правителство, попита Радев. 

"Ниската избирателна активност е нещо, което притеснява всички. Има усещане за пренасищане и състезание между партиите заради честите избори. Резултатите на ГЕРБ са добри, водим с 11% над прекия ни съперник. Партиите не могат да излязат от предизборната си реторика. Всички се държат сякаш предстоят избори, а не да се състави правителство. Последните и предпоследните поставят условия и червени линии. Демокрацията подрежда партиите по волята на народа. Сега излиза, че на практика няма как да се състави правителство. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Антон Кутев: ГЕРБ и ДПС ще направят правителство и то стабилно

По думите му правителство няма как да се състави с втория и третия мандат. "Избирателите на ГЕРБ-СДС не искат тя да побеждава, а да получават Денков и/или експерти. Не искат друг да ни представлява. Не искат предпоследният да казва какво да става. Не виждам как може да се случи нещо с друг освен с първия мандат. Ще положим още усилия, но от ИТН вече казаха, че с първия и втория мандат не може. Трябва да се мисли за 4-годишно управление и да се сглоби правителство. Чувам само заклинания и кой колко е велик", каза още Борисов. 

Водещи новини

Още новини