Мехмед Дикме: Ако ГЕРБ и ДПС направят "коалиция на софрата", народът ще ги изгони с камъни

БТВ
share

Толкова завързано и проблемно никога не е било след 1990 г. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ бившият земеделски министър Мехмед  Дикме по повод опитите за съставяне на правителство.

ГЕРБ и ДПС лесно могат да намерят пет гласа, въпросът е какво ще се получи нататък, ако направят такава коалиция. Ако направят коалиция между ГЕРБ и ДПС с още пет купени гласа, тя ще се нарича "коалиция на софрата", защото основната задача на такава коалиция ще бъде как да се усвоят парите по Плана за възстановяване и и оттам – както казваше един бивш вътрешен министър, да се изнасят с чували. При една такава коалиция народът ще стане и ще ги изгони с камъни. Това е големият им страх, заяви Дикме.

По думите му момента ДПС ма голяма необходимост за пряка легитимация във властта. Ако те не участват пряко, гласувалите за тях, ще се пита за какво са подкрепил партията. Питам се дали един човек не продаде интересите на ДПС , визирайки съпредседателя на партията Делян Пеевски, посочи бившият земеделски министър. Той призова Делян Пеевски и почетния председател на ДПС Ахмед Доган  да се оттеглят и да се оттеглят и да дадат път на младите във формацията.

Доц. Киселова: ГЕРБ и ДПС трябва да помислят за смяна на лидерите

В момента в най-лоша ситуация с ГЕРБ и ДПС – ако отидем на предсрочни избори, ГЕРБ и ДПС няма да вдигнат своята подкрепа, но със сигурност ще има консолидация и вдясно, и вляво, и картината ще бъде коренно различна. Никой да не се плаши от "Възраждане" и от "Величие" –  те са подкрепени от българските граждани, отбеляза Мехмед Дикме.

Дълбоко се съмнявам, че президентът ще връчи мандата на "Има такъв народ", защото ще трябва да обяснява защо го връчва точно на тях, а не някой друг. Вторият въпрос е дали ГЕРБ ще подкрепи мандат и министър-председател, предложен от друга партия. Има един-единствен шанс – ако ще има правителство, то ще е с първия мандат, всичко друго би било пагубно за ГЕРБ. При всички останали варианти България ще отиде на избори, подчерта Дикме.

През годините, всички, които са в правителство са ГЕРБ и с ДПС, отиват в небитието. Много интересно, ако се направи правителство между двете партии, кой ще отиде в небитието. Моят отговор е, че ГЕРБ ще отиде в небитието, защото на ДПС нещата са вързани, те са машина за избори, каза още бившият земеделски министър.

 

Водещи новини

Още новини