Христо Иванов: Въпросът е защо бяхме пратени на избори от ГЕРБ и ДПС, преди да довършим Конституцията

Булфото (архив)
share

Аз, както винаги съм правил, отказвам да възпроизвеждам срещи, които са се случвали при затворени врати. Позицията на "Продължаваме промяната - Демократична България" беше ясна. Ние предложихме редовното правителство да продължи да действа като служебно. След консултации с ГЕРБ и ДПС се стигна до другия възможен модел, защото няма много къде да се отиде. Този модел е малко по-сложен за действие, но има повече предимства. Ние по никакъв начин не се разграничаваме от този модел и да го описваме като негативен.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Това заяви в кулоарите на парламента депутатът от ПП-ДБ Христо Иванов, който коментира темата за промените в Конституцията, свързани със служебното правителство, предаде репортер на Novini.bg

Христо Иванов: Очакваме служебен кабинет без Калин Стоянов и Александър Йоловски

"Лошото в случая е, че както президентът се опитва да прави кампания да се върнем към предишния модел, когато той еднолично решаваше и определяше служебните кабинети, така и бяхме пратени на избори, преди да можем да завършим Конституцията. Имаше предвиден закон за служебното правителство, но не можа да се приеме. Имаше конституционна комисия, която работеше по текстовете. За всеки един текст имаше преговори, за да се постигне консенсус, защото това беше сложно мнозинство. Идеята, че един човек е казал нещо и всички останали са се наредили като овчици и са гласували, е унизителна за Народното събрание. Нека да спрем с тези спекулации и да си зададем въпроса защо България трябваше да бъде пратена на избори. Няма нито един политически аргумент в момента. Ние не сме спирали да говорим с никого. Това е основно правило при нас. Въпросът е за какво говорим. Говорим за ясни приоритети, които бяха формулирани в меморандума, който предложихме, и очевидно не беше преглътнат. Условията, които ще предложим за съвместно управление след изборите, ще бъдат изготвени от колективните органи на коалицията. Ще има яснота и голяма конкретика как ще подходим по този въпрос. Ясно е, че ще стоим твърдо на споразумението, което предложихме. Въпросът е избирателите да ни дадат сила, за да можем наистина да отстоим тези приоритети", завърши Христо Иванов.  

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 907

Водещи новини

Още новини