Корнелия Нинова: Избори трябва да има, този парламент е изчерпан

БТВ
share

Случващото се е страх, алчност, предателство, безотговорност и агония. Една част от сглобката – Бойко Борисов – се страхува от възмездие, от търсене на отговорност. ПП-ДБ се заслепиха от алчността си за власт. И двете групи предадоха избирателите си. Няма едно взето решение в полза на народа. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в ефира на бТВ.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 902

"Виждате всеки ден в какво се превръща и парламентът, и България. Всеки ден оставане на власт на тази сглобка означава агония. Толкова битки съм видяла през годините, такова чудо не съм виждала – такава загуба на човешко достойнство, на политически морал. Първо се арестуваха, обещаваха, събраха се, прегърнаха се. Постоянно унижение, обиди, вадене на разговори помежду им. Кой чупил стъкла, бутилки. В политиката сме временно, обаче оставаш човек, трябва да живееш с достойнство в този живот", категорична е тя.

Според нея изборите няма да доведат до конфигурация чудо, а до „нещо, различно от това сега“: "Постоянното повтаряне, че изборите няма да променят нищо, е грешка. Така отричаме правото на хората да се произнасят. Избори трябва да има. Убедена съм, че резултатът няма да е същият. Няма как хората, които заложиха на "Промяната на протестите" през 2020 г., да не са разочаровани от това предателство. Няма как симпатизантите на ГРЕБ да са доволни как Борисов жертва партията си, тези дами, Мария Габриел, заради личното си оцеляване. Все пак се надявам, че за толкова години хората ще оценят, че останахме единствената партия, която тези години не се прегърна с мафията."

ПП-ДБ към ГЕРБ-СДС: Вие сте на ход!

На въпрос какъв партньор е „Продължаваме промяната“, Нинова заяви: „Те са сложен партньор. Когато управлявахме с ПП-ДБ, сигурна съм, че не помните нито един подобен скандал – делене на постове, епитети, обиди, боричкане за власт – нямаше такова нещо. Само с Тодор Тагарев – категорично казах на Кирил Петков: „Предложиш ли Тагарев, пада правителството“. Но това не е като Борисов – неговата дума е евтина, тя не тежи. Кирил не се съмняваше в моята дума, дори сега ми казва: „При вас знаех – кажете ли да, значи да“. Докато сега той не може да вярва на Борисов, там мнението се сменя на ден по три пъти. Приключихме тогава годината с дефицит под 3%, първи в Европа по индустриално производство, 20 млрд. лв. стигнаха от бебето до възрастния човек, и управлявахме по-кратък период от този, който сега управляват. Това показва какъв коректив е БСП."

"Не ме питайте дали пак ще управляваме с ПП-ДБ. Всичко зависи от резултатите на изборите. Избори, резултати и тогава ще говорим. С ГЕРБ категорично няма да управляваме. Докато аз съм председател, ГЕРБ няма да вземе БСП, така както взе десетки партии в историята. И на него му го казвам – няма да стане. Този парламент е изчерпан, не може да има трайно мнозинство със смислена задача и програма за хората. На когото и да се даде третият мандат, той е обречен в тази ситуация, в която се намира парламентът", каза още тя.

Нинова коментира и трусовете в собствената ѝ партия: "Едни и същи 50 души целят да ме свалят от лидерското място. В коя авторитарна партия всеки, който иска, се изразява по телевизиите срещу ръководството и плюе? Това е единствената партия, в която решенията се взимат от колективните органи."

Тя ги определи тези хора като представители на „бизнес групата“ в БСП. Нинова допълни още, че в подписката на 49 членове на Националния съвет на партията, които настояват тя да не получава шанс за трети мандат като председател, има хора, които не са членове на БСП, има хора, които са общински съветници от друга партия, има хора, които са членове на Националния съвет, но от две години не са стъпвали, за да си кажат мнението, има хора, които са членове на Националния съвет, но от четири години не са се изказали.

Тя все още не е решила дали ще се кандидатира отново за поста на председател на БСП.

Всичко по темата:
Скандалите в политиката, краят на 49-то НС и служебният кабинет 902

Водещи новини

Още новини