Таско Ерменков: В ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят "Турски поток" с различни фирми

Булфото
share

Наивно е да смятаме, че "Турски поток" е причината за войната в Украйна. Това каза пред БНР енергийният експерт Таско Ерменков, член на Изпълнителното бюро на БСП и бивш депутат. Според него количеството газ, което преминава през България, е нищожно, в сравнение с потребностите на страните от ЕС.   

"БСП обяснихме, когато започна изграждането на "Турски поток", че това е най-доброто от всички лоши решения, които могат да бъдат взети. В противен случай нашата газова мрежа щеше да остане въобще безполезна. След отказа от "Южен поток", който нямаше да бъде изграден с наши пари, въобще щеше да е много по-изгоден... ние изгубихме и транзита за Турция. Всичко това се дължи на една политика, която няма нищо общо с интересите на България. 

"Турски поток", който беше построен с български пари, транзитира газ за Европа, но ние не се възползваме от този газ", коментира той и обясни, че цените на газа в края на газопровода "Турски поток" са много по-ниски, отколкото са в България.

"Намерената Пътна карта на "Турски поток" е нещо, което се опитва да замаже по-големия проблем - как в ГЕРБ се бяха сбили две крила, които да строят проекта с различни фирми. Едното спечели началната битка и назначиха фирма "Аркад" да бъде изпълнител. След това се оказа, че "Аркад" не може да бъде изпълнител. Другото крило в ГЕРБ привлече руснаците, те пък купиха "Аркад", за да могат да запазят назначенията и да не правят нова процедура. Всичко това забави и оскъпи проекта. Доведе до едни 2,5 млрд. лева, които България трябваше да инвестира в тази тръба, а от нея не влиза и една молекула газ у нас, всичко се транзитира за Европа. Всичко това се прави, без да има нищо общо с икономиката, защото това са български пари, дадени от "Булгартрансгаз". Този проект и договорът с "Боташ" доведоха до това два от гигантите на българската енергетика да са на границата на техническия фалит", заяви социалистът.

Николов за Пътната карта на „Турски поток“: Липсата ѝ показва, че нещо не е наред толкова години

По думите му Вертикалният коридор на газопреносните оператори на България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова (инициатива, с която управляващите очакват да се осигурява възможност за пренос на допълнителни обеми природен газ от разнообразни източници) "няма как да мине без руски газ": "Дори се говори за възможност за транзитиране на втечнен руски газ. Проблемът пак е с наши пари да решим чужди проблеми, без ние да се възползваме от това нещо".

Според Ерменков не е моментът сега да се въвеждат европейски практики за ценообразуване, "които неминуемо ще доведат и европейски цени у нас", и подчерта, че либерализацията на пазара на електроенергия "ще доведе задължително до повишаване на цените".

"Милиардът, който липсва от фонда за електроенергийна сигурност, беше взет и използван от министър Асен Василев, за да си направи Бюджета така, че дефицитът, който се образува накрая, да може да отговаря на изискванията за влизане в еврозоната. Това е игра с икономиката на България. Ние от БСП сме за влизане в еврозоната, но когато сме готови като икономика, като финанси и като финансова дисциплина. Иначе ще компрометираме и самата идея за еврозоната, и стремежа на страната да се развива нормално", коментира бившият депутат от БСП.

Водещи новини

Още новини