Министър Попов: Проблеми с боклука има, местните управления в страната трябва да се отнасят по-сериозно към отпадъците

бТВ
share

Проблемът с въздуха в Русе е комплексен. Нас ни тревожи особено много високото ниво на фини прахови частици, което се дължи както на разкопаването на града за ремонта на водопроводните инсталации, а също така и отоплението през зимата на твърдо гориво, транспорта и индустрията. Това заяви министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в ефира на бТВ.

По думите му санкциите работят: „Сега повишихме санкциите с решение на МС, които се вдигат между 50 и 100 процента. Непрекъснато се налагат глоби и на предприятията, и на местната власт.”

За инсинератора в Гюргево министърът заяви: „Няколко пъти съм говорил с румънския си колега, знае настроенията в Русе какви са. Върнали сме два негативни доклада относно инсинератора.”

За замърсяването в Разград министърът заяви: „Предприехме необичаен подход – не само да наблюдаваме отделни замърсители, а да направим комплексна проверка на околната среда. Съсредоточихме се върху водата, защото е и източник на миризми, а също така е и източник на информация дали има нещо сериозно в региона. И действително има – изливат се азотни съединения и други. За момента няма индикации да влизат в почвите.”

„Миризмите в Разград изчезнаха след проверките. Не е начинът обаче непрекъснато да си проверяващ, особено като министър и зам.-министър. Не бива контролът да бъде непрестанен, самите предприятия трябва да поемат ангажимент”, допълни още той.

Той е категоричен, че качеството на въздуха и водите в България се подобрява, но не с бърз темп.

За проблема с боклука на София, той подчерта: „Не мога да твърдя, че 90% от боклука в София е заравян. Проблем с боклука има и в София, и в цялата страна. Местните управления в цялата страна трябва по-сериозно да се отнесат към отпадъците. По отношение на София – заводът за отпадъци трябва да бъде модернизиран и да бъде управляван по-стриктно.”

ГЕРБ: Криза с боклука в София няма да има, постановката цели да разчисти терена за червена сватба

„Надали нещо съществено ще се промени след ротацията. Не съм се замислял за това дали ще бъда сменен. Гледам си работата и гледам повече да се свърши”, допълни още Попов.

Водещи новини

Още новини