Екоминистърът в оставка: Трябва да се грижим за все по-добро качество на въздуха

  • 07 март 2024 18:03

  • 211
  • 2
Екоминистърът в оставка: Трябва да се грижим за все по-добро качество на въздуха
© Булфото

Трябва да се грижим за все по-добро качество на въздуха, посочи министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян ПоповЮлиян ПоповЮлиан Попов, министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков от 12 пред ресорната комисия в Народното събрание. Той отговори на въпрос, зададен от Татяна Султанова от „Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната"Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от“, свързан с изпълнен от Столична община проект, с който е усвоила пари за подмяна на отоплителните уреди с по-екологосъобразни такива в партньорство с още общини, както и получени средства от Столична община по оперативна програма „Околна среда“ за същата дейност.

В момента, ако не греша, е отворена процедура по програма „Околна среда“ отново за подмяна на отоплителните уреди на предефинирани общини в страната, в които резултатите на качеството на атмосферния въздух не са добри, с цел подмяна на отоплителните уреди отново, посочи Султанова и попита за крайния резултат от смяната на толкова много отоплителни уреди.

Попов отчете, че в последните години качеството на въздуха в София и в други градове се подобрява и влиза в категорията на непревишаване на нормите, които са заложени. Аз винаги казвам в такива случаи, че тези норми и това, че ние сме в нормата, не е окончателно успокоение. Ние трябва да работим по две причини за по-нататъшно подобряване на качеството на въздуха, каза той. Едната е, че ние просто трябва да се грижим за все по-добро качество на въздуха и това е по-важната. По-малко важната е, че Европейският съюз се движи към по-стриктни норми за качеството на въздуха, обясни Попов.

Министър Попов и министрите по околната среда в ЕС обсъждат климатичните промени

До каква степен именно програмата за подмяна на отоплителни уреди е допринесла, мисля, че това не е възможно да се установи с точност, но е факт, че качеството на въздуха се подобрява, каза той.

Има обаче една тревога и тя е свързана не толкова с качеството на въздуха от отоплителни уреди и най-вече фините прахови частици, а  по-скоро с азотните оксиди, обясни той и отбеляза, че има проблем, който е и законодателен. По думите му в България масово се премахват филтри, катализатори.

В отговор на въпрос на Манол Генов от „БСПБСПБългарската социалистическа партия (съкратено БСП) е за България“, Попов съобщи, че са изготвили подробен доклад за реформа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), който ще бъде представен в Министерски съвет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
211 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.03.07 | 18:24

1
Слагайте данък на всяка пръдня ! Как не сте се сетили досега ? Излезте с тази инициатива и в Бпюксел ! Ще ви похвалят !

2024.03.07 | 18:26

2
В Брюксел , а може и в Страсбург ! Бързайте !

Добави коментар

Водещи новини