Политологът Светлин Тачев за съпредседателството в ДПС: Единият ще осигури етничесикия мир, другият евроатлантическата линия

Нова нюз
share

С предложението за двама съпредседатели, Ахмед Доган иска да отдалечи ДПС от Турция и в частност Анкара. Мислех, че той ще избере Делян Пеевски като председател на партията. Но Доган даде крачка назад. Когато избереш етнически българин за председател, той трудно ще има възможност да вземе заявия и да направи партията по-европейска.

Това заяви политологът Светлин Тачев в предаването "Денят на живо" по Нова нюз. 

Голяма част от електората на ДПС живее в Турция. За тях е по-трдуно да приемат етничекси българин да е начело на партията. Затова избира двама – единият да се обръща към старите, традиционни избиратели. От друга страна Пеевски, който като технократ да представя нова визия на политическата формация, да разширява партията към етническите българи. Единият, който да осигурява етническия мир. Другият,  който да докара евроатантическата линия за партията. Тук важна роля играе активността на Пеевски през последните месеци. Показва, че може да решава проблеми в коалицията, в управлението. Това е тактиката на Доган да стабилизира политическата формация и да я издигане до едно ниво, в която да е част от политическия ешалон на страната, посочи Тачев.

Според него ДПС е била изолирана дълго време и сега става част от коалицията и има възможност да се легитимира към политическия живот на страната. 

Според политологът ротацията ще се случи. "По време на ротацията може да има формални сътресния. От началото на управлението има подобни сътресения, които се решават. Ситуацията, в която се намират и трите партии е изгодна за тях. Имат за решаване много неща, а те имат мнозинството да го направят", добави още той. 

Ахмед Доган притеснен за ДПС, предложи Делян Пеевски и Джевдет Чакъров за съпредседатели на партията

По думите му при нови предасрочни избори, пол сили няма да имат възможността да сформират ново управление.

Водещи новини

Още новини