Даниел Митов: Конституционните промени и бюджетът ще покажат дали сглобката има бъдеще

Кадър: Нова телевизия
share

Няма нужда да вървим към нови избори. Дано да проработи тази формула (на т.нар. сглобка, бел. ред.), въпреки че е много екзотична. Тежестта и политическата легитимност се изместиха към парламента, защото сега никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката. Заради екзотиката в тази формула, била тя сглобка или некоалиция, партийните лидери са в парламента, а не в правителството. Това заяви в сутрешния блок на NOVA депутатът от ГЕРБ и заместник-председател на партията Даниел Митов.

Той поясни, че неслучайно в развитите демокрации партийните лидери са в състава на изпълнителната власт, за да се легитимира правителството и то да може да изпълнява своите задачи, ползвайки се с подкрепата на парламентарните групи.

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че „от време на време се появяват разни работи, които ги изненадват“.

Томислав Дончев: Повечето от кризите си ги предизвиква самото правителство, акад. Денков не е силен премиер

На въпрос дали част от сегашните министри ще бъдат сменени, когато министър-председател стане Мария Габриел, депутатът от ГЕРБ отговори, че това ще се реши, когато наближи ротацията. По думите му в момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

За мен е важно да се минат конституционните промени, тъй като това ще е тежък тест дали този парламент и тази конфигурация имат бъдеще. Същото важи и за бюджета, отбеляза той.

По отношение на дерогацията Даниел Митов изрази мнение, че досега е трябвало да бъде изработен механизъм за доставки на неруски петрол в рафинерията в Бургас.

„Защото всяка една доставка на руски петрол в момента храни режима в Кремъл, който води война в Украйна“, каза Митов и уточни, че няма да има скок на цените на горивата при отпадането на дерогацията.

Водещи новини

Още новини