Христо Иванов: Конституционното мнозинство беше потвърдено

  • 08 декември 2023 14:16

  • 1098
  • 6
© Novini.bg

Ако можем да кажем, че има някаква новина, тя е, че конституционното мнозинство беше потвърдено и че в тези два месеца бяха проведени задълбочени дискусии. Това каза пред журналисти в кулоарите на парламента депутатът от "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" и съпредседател на "Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския по повод на приемането на промените в Конституцията на първо четене, предаде репортер на Novini.bg.

Форматът конституционната комисия да води дискусията напълно оправда своята логика. В рамките на тази дискусия започват да се очертават области на съгласие, кито между първо и второ четене ще станат предмет на реадакции, които ще внесем. Работи се по това и се надявам, че по този начин нещата постепенно ще ни доведат до успешна промяна в Конституцията, която да доведе до две прости неща - че в България ще има съд, който е бъде независим в по-голяма степен, и ще има прокуратура, която ще бъде отчетна и ще може да се модернизира в интерес на обществото, заяви Иванов.

Съдебната реформа няма да приключи с конституционните изменения. Те са необходима рамка, база за по-нататък. След това ще трябва да променим Закона за съдебната власт, след което ще бъдат избрани съставите на органите на съдебната власт, които ще започнат да прилагат новите норми. Тогава реално ще можем да проследим как почва да действа тази реформа.  Паралелно се планира и ще има промени в процесуалните закони и по много други теми, като например експертизите – това е една тема, която засяга огромно количество производства и в тях трябва да има сериозна модернизация. Става дума за много голям обем промени, които ще направим, за да можем да гарантираме, че хората ще усетят тези промени. Но, като база, всичко зависи от конституционната промяна. Днес видяхме, че има конституционно мнозинство, което иска да промени Конституцията, иска да чуе рационални критики, посочи съпредседателят на ДБ.

Това е началото на реформата. Оттук нататък предстоят промени в процесуалните закони, оттам ще дойдат ефектите. Конституцията дава основните насоки, трасира пътя. Най-важното е да имаме независим съд и отчетна прокуратура, посочи съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Атанас АтанасовАтанас АтанасовАтанас Атанасов завършва езикова гимназия в Хасково като един от отличниците на випуска. Има.

Депутатите приеха на първо четене промените в Конституцията

По думите на Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския в управляващото мнозинство има съгласие, че идеята за удвояване на мандатите на председателите на върховните съдилища отпада и към момента. Към момента съгласието е да има двамата за председатели на върховните съдилища по един мандат от 7 г. и един мандат от 5 г. за главния прокурор, уточни той.

Що се отнася до избора на главен прокурор и състава на бъдещия Висш прокурорски съвет, по поредица от аргументи в този състав ще надделее обществената квота. Изработваме наредба, която да гарантира, че парламентът ще избира независими, включително и по партийна линия, членове на тази колегия. Те ще трябва да защитават интересите на обществото, а не на партиите, отбеляза Иванов.

Днес беше направена основната стъпка в посока на промяната, която обещавахме в последните 2 г., каза съпредседателят на ПГ на "Продължаваме промянатаПродължаваме промянатаКирил Петков и Асен Василев представиха политическия си проект "Продължаваме промяната" - Демократична БългарияДемократична България"Демократична България" e центристко-дясно политическо обединение, съставено от" Кирил ПетковКирил ПетковKирил Петков Петков е роден през 1980 г. Той е един от основатели на Центъра за Икономически. Мисля, че никой не е доволен от нивото на справедливост в обществото по сега действащата Конституция. Това, че се правят тези промени, е реална стъпка напред, за да имаме промяна в основните взаимовръзки в обществото. Надеждата ни е, че те ще доведат до по-голяма справедливост, заяви Петков.

 

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1098 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Петър

2023.12.12 | 19:06

6
Щом ДБ са се заели с конституцията, може да очакваме резултатът да е един Франкенщайн
Невена

2023.12.12 | 16:08

5
Абсолютен продажник

2023.12.08 | 17:47

4
ОСТАВКА
дб кавалите

2023.12.08 | 15:33

3
има ли избори няма да влезете като с меняте к онституцията без референдум х ристо к урвата

2023.12.08 | 15:28

2
kuklata na madjo 6te prai konstitucia aloooo narode spi6 li spi6 li skoro 6te se sabudi6 narode skoro no 6te e kasno

2023.12.08 | 15:27

1
riste riste stiga si sa pravil na politik kato si pionka na madjo naroda znai ti parlament 6te6e da vidi6 na kukuvo lqto ako ne be6e vav koalicia sas pepe prodajnicite skoro i vsi4kite 6te lejite po zatvorite

Добави коментар

Водещи новини