Комисията по отбрана обсъжда договора за БМП от САЩ

Булфото (архив)
share

Комисията по отбрана ще обсъжда договора за покупка на бойни машини за пехотата от САЩ.

Страната ни ще купи 198 бойни, разузнавателни и специални машини. Сделката е на стойност около близо 1, 2 милиарда долара. Според предложението, още с ратификацията страната ни ще плати първоначален депозит от 263 360 000 долара. Останалите суми ще се изплащат между 2023-2027 г. За американската страна договорът влиза в сила не след неговото подписване или ратификация. А след превеждането на първоначалната вноска по него.

Офертата на американската страна изтича на 15 декември. Заради това в началото на октомври министърът на отбраната Тодор Тагарев настоя депутатите да го одобрят преди местните избори.

Комисията по отбрана в НС одобри изпращането на бронетранспортьори за Украйна

Това предизвика обаче критики от страна на ГЕРБ и ДПС. В писмен отговор наскоро министърът на отбраната обясни и защо има разлика в цената при искането за информация и искането за обвързваща оферта.

Повишаването на стойностите е заради това, че в цената е включено индустриалното сътрудничество с „Терем“, допълнителната бронировка на машините, ракетите Javelin, допълнителното обучение. Част от условията се уреждат с отделни договори. 

Водещи новини

Още новини