ПП - ДБ, ГЕРБ и ДПС се разбраха! ГЕРБ и ДПС ще участват за кворума, за дерогацията и за бюджета

share

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев и министърът на финансите и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев дават изявление в Народното събрание.

На брифинга стана ясно, че ГЕРБ и ДПС ще участват в кворума в сряда, но срещу условия.

"Ще покажем, че евроатлантическото мнозинство го има", заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова след среща с представители на ДПС и ПП-ДБ.

Атанасова съобщи, че дерогацията ще бъде отменена с две стъпки. Едната от 1 януари - спират се квотите за износ, а от 1 март - окончателна отмяна на дерогациоята. Причината за този период е да няма сътресения на пазара на горива. 

Относно Бюджет 2024 са намерени възможности всички искания на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС по отношение на приходите и разходите да бъдат удовлетворени. Това съобщи Десислава Атанасова.

Приходите ще бъдат намалени с 2,4 млрд., колкото е предполагаемата палнирана вноска по таксата за газа. Ще има списък на приоритетни национални инвестиционни обекти, в който влизат АМ "Струма", АМ "Хемус" и др. Договорен е и приоритетен списък с инвестиции за общините, който да е неразделна част от бюджета. Прецизиран е и таванът на поемането на дълг с около 1 млрд. лв.

ГЕРБ са получили и гаранции от ПП-ДБ, че занапред няма да има случаи, в които ПГ на ПП-ДБ ще гласува заедно с "Възраждане", БСП и ИТН в пленарна зала.

От своя страна Асен Василев благодари за конструктивните разговори с Атанасова и Йордан Цонев.

"Удовлетворени сме, че бяхме чути относно това да спре това изнасяне на печалби към Русия. Тази формула, която намерихме, хем ще удовлетвори българските граждани и пазар, но ще спре износът на средства към Русия и финансиране на войната. Правителството остава!", заяви Йордан Цонев.
 

Водещи новини

Още новини