Ще оцелее ли "сглобката"? Христо Иванов: Няма смисъл да си извиваме ръцете

Bulphoto
share

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната" и Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" благодариха на всички гласоподаватели в специален брифинг на новият кмет на София Васил Терзиев.

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

В него участва и Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България", както и Борис Бонев, лидер на "Спаси София".

Петков и Атанасов обявиха, че идва времето, когато парите на българите наистина ще останат в България.

 

Снимка: NOVINI.BG

Кирил Петков  благодари "и на другите десни избиратели, които са извън нашите проекти". "Въпреки, че повечето избиратели на ГЕРБ гласуваха за Ваня Григорова, хората които гласуваха за дясна София и от ГЕРБ, и от „Синя София“ - направиха тази разлика. Във Варна дадохме обещанието, че Варна ще се управлява от варненци. Решенията за Варна ще се взимат в кметския кабинет и Общинския съвет. Не по хотели или партийни централи", категоричен бе съпредседателят на ПП. 

"Пазарджик показа, че няма крепост в България, която да е по-силна и по-голяма от желанието на хората за промяна. Това, което се случи там, е пример как тази промяна може да отиде във всяко кътче на България.  Хората в Благоевград казаха, че тяхното бъдеще може да бъде различно. Искрата, която запалихме преди три години, вече пламна. Близо 1/3 от всеки българин ще бъде управляван от кмет от нашата коалиция. Това е една голяма отговорност", допълни Петков. 

 

Снимка: NOVINI.BG

"Не беше лесно в тази феодална държава да се появи смелост. Беше тежък труд. Пожелавам на нашите кметове и общински съветници да осъзнаят отговорността си пред местните общности за повишаване благосъстоянието на българското общество", посочи той.  "Трябва да работим много за доверието в институциите. Избирателната активност беше ниска, което показва, че в големи части на българското общество има недоверие в институциите. За това имаше обективни и субективни причини като скандала преди първия тур, заради който беше отнето правото на гражданите да гласуват с машини. Институциите, които имат отношение и отговорност към тази тема да изследват обективно всички факти и да се потърси отговорност", категоричен бе Атанасов и поясни, че  не се изчерпва всичко с освобождаването на председателя на ДАНС.

Заради галимацията около машинното гласуване: Денков иска от президента да освободи шефа на ДАНС

Христо Иванов, отговори на въпроса - ще има ли нови предсрочни парламентарни избори.

Припомняме ви, че вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя нова коалиция след местния вот - между "Продължаваме промяната" и Възраждане и намекна, че "сглобката" в правителството може и да не оцелее.

"Тази отговорност носи негативи и съответно всички плащат определена цена. Нашата коалиция видимо плаща и ГЕРБ също. Въпросът е каква е алтернативата? Няма смисъл от заплахи и извиване на ръце", заяви Иванов. "Въпросът е каква е алтернативата - да хвърлим страната в продължение на парламентарната криза - до кога и за какво? Ще видим какво решение ще вземе ГЕРБ. Не очаквайте от нас да почнем в същия тон да заплашваме, да лашкаме и да дестабилизираме страната", каза още той. 

Снимка: NOVINI.BG

Христо Иванов призова Бойко Борисов да прояви разум. 

Той коментира, че е редно всички да се научим, че българската политическа система се променя и трябва да започнем да свикваме, че българските граждани дават доверието си на различни формации. "Ще трябва да се научим да се договаряме, да живеем заедно", обясни той и добави, че това е шансът за България. Според него сега всички ще трябва да се научат, че трябва хората да си имат доверие и да постигат разбирателство, макар и тях да ги няма. "Може би това е добър шанс за България", поясни Иванов. Кирил Петков допълни, че нито един от приоритетите на "Продължаваме промяната" не е променен. Атанас Атанасов също взе думата и напомни, че следващата седмица е важна за страната ни, защото предстои да бъде гледан Бюджет 2024 на България. Владислав Панев, "Демократична България" потвърди, че наистина ни очакват важни времена заради Бюджет 2024.

Кирил Петков съобщи, че не е имало никога никакви договорки.

Според него победата на Васил Терзиев показва, че обществото му вярва. 

 

 

Всичко по темата:
Местни избори 2023 1150

Водещи новини

Още новини