Делян Добрев: Горивата няма да стигнат 3 лв.

share

Вероятността бензина да стигне 3 лв е минимална. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев в предаването „Горещо лято“ по ТВ7.

Основен проблем за българина остават увеличаващите се цени на тока. Дилян Добрев призна, че повечето договори влияещи на сегашните нива на цените са сключени през 2001 г. По думите му,  всички клаузи в тях защитавали инвеститорите, а държавата имала единствено право да плаща и да се грижи за непредвидените разходи на централите, поясни министърът

Във връзка със скока на цените Делян Добрев уточни, че освен стойността на тока от централите, се следи и стриктно за цените на зелената енергия. Той припомни, че вече са били намалени с 30-50% през юли и добави, че се очаква да паднат с още 30% на 3 септември.

Министърът успокои, че в туристическия сектор се очаква ръст, а не спад. Пример за това е увеличението на курортистите, минали през летището в Бургас с 9%, както и ръстът в броя на почиващите от Русия, Украйна и Беларус с над 15%. Министърът добави, че намаляват летуващите от Европа, което според него показва, че Старият континент отново навлиза в рецесия.

Не се очаква спад дори на почиващите от Израел, въпреки първоначалния отлив след взрива. Делян Добрев беше категоричен, че посещението му в Тел Авив, както и това на израелския му колега у нас, подкрепено с реклами в печатни медии в еврейската държава са спомогнали за успокояването на възникналото напрежение.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма подкрепи колегата си Вежди Рашидов, който вчера каза пред TV7, че е много важно да се инвестира в културно-историческия туризъм у нас.

В тази насока е и решението на министерството този ресор да се премести в Пловдив, където според Добрев, е сърцето на културния туризъм.

Водещи новини

Още новини