Янаки Стоилов: Рано или късно АЕЦ "Белене" ще бъде построена (видео)

share

Цената на референдума за АЕЦ "Белене" не може да поставя под въпрос неговото провеждане. Дори по изчисленията на управляващите, провеждането на референдума ще струва два-три пъти по-малко от средствата, отделяни за СРС-та.

Това каза на пресконференция зам.-председателят на НС на БСП и депутат от ПГКБ Янаки Стоилов.

Той подчерта, че събраната подписка за референдум е на разположение в служба ГРАО от 7 август. "След още десетина дни, ще поискаме текуща информация как се развива проверката, какво количество от предоставените подписи е проверено, за да сме сигурни, че всичко ще е направено в срокове", добави Стоилов.

"Проектът за изграждане на атомната централа АЕЦ „Белене” остава един от най-изгодните ядрени проекти. Българският проект е конкурентноспособен. Апелираме управляващите да огласят и да дадат възможност гражданите цялостно да се запознаят с доклада на консултанта, а не да се изваждат от него избирателно отделни части. Кредитът, необходим за осъществяването на проекта, ще се изплаща от самата експлоатация, от произвежданата и продаваната електроенергия, а цените се определят от българските регулаторни органи", заяви социалистът.

По думите му, рано или късно в Белене е вероятно да се изгради централа. "Въпросът е дали ще е проект с публично участие, зад който стои държавата, или ще е частен, което ще е неизгодно за българските граждани", заяви Стоилов.

"При посещението си в Лондон, министър-председателят не се ангажира с позиция относно извършителя на атентата на бургаското летище, което на този етап е правилно и разбираемо. Очакваме от българските власти - да ускорят разследването, за да разкрият пред българското общество причините за атентата в Бургас, неговите извършители и организатори", добави социалистът.

"Препоръчваме на министър-председателя - да не се занимава с намирането на собственици на футболни клубове заедно със свои депутати, тъй като това е вид търговска дейност. По-добре е да бъдат отделени средства в училищата да бъдат изграждани повече спортни площадки и съоръжения, което е ролята на държавата. Отхвърляме картелния подход, който предлага министърът на земеделието, водещ до договаряне между големите търговски вериги за цените. Този подход е незаконен и не предлага трайно решение нито за земеделските производители, нито за българските граждани", каза още Янаки Стоилов.

Водещи новини

Още новини