Нова среща в НС: ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС обсъждат промени в Конституцията

share

Нова среща в парламента. Този път парламентарно представените партии обсъждат промени в Конституцията. 

Срещата се провежда в зала "Изток" в Народното събрание. На място пристигна и министърът на правосъдието Атанас Славов. 

От групата на ГЕРБ - СДС присъстват лидерът Бойко Борисов и депутатите Радомир Чолаков, Десислава Атанасова и Рая Азарян. Христо Иванов, Надежда Йорданова, Атанас Атанасов, Кирил Петков и Никола Минчев са представители от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България". На срещата също дойдоха Мустафа Карадайъ, Йордан Цонев и Делян Пеевски от ДПС. 

Трите проекта на ГЕРБ - СДС, на ПП-ДБ и на ДПС имат съществени разлики. На срещата ще стане ясно по кой път ще се движим - трите парламентарни групи предлагат свои собствени проекти, които конституционната комисия да обсъжда или започваме сериозна работа, преговори, за да изберем най-добрият модел и концепция. Твърде различната визия, която аз видях в проекта на ДБ, с проекта на ДПС, както и с нашия и големите сходства между вашия проект и нашия проект на Конституция от 2020 г., когато така или иначе не пристъпихме към обсъждане на проекта за Конституция тогава внесен от нашата парламентарна група, заяви Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Социолог: Правителството ще се задържи само след конкретни резултати

"Темите са за консултиране на гаранциите, че ще можем да провеждаме реформите. Една от темите - да уточним пътна карта, как ще протече реформата за Конституцията и другите нейни елементи. Да уточним отделните елементи на процеса. Обхватът на конституцинните реформи, начинът, по който ще бъдат прокарани в НС, времето, настоящият състав на ВСС не трябва да избира нов главен прокурор", отбеляза Христо Иванов.

"Оттук нататък обаче започват някакви конкретни дребни неща. Всеки един от нас заявява, че има проект за промени в Конституцията. Ние от ДПС заявихме, че можем да седнем и да обсъдим. Това беше преди година и половина. Нека да проведем разговор, в който да търсим съгласията, а не различията и противопоставянето", призова лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Водещи новини

Още новини