Мария Габриел прие мандата за съставяне на кабинет, Радев я предупреди за препятствия по пътя

Булфото
share

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидат-премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

„Очаквам в рамките на седмица, както е по Конституция, да представите структура и състав на Министерски съвет“, добави държавният глава.

„Поемам с отговорност проучвателния мандат за съставяне на правителство. Благодаря, че Вие и президентската институция сте гарант за спазването на върховния закон на Република България – Конституцията. Уверявам ви, че ще направя всичко възможно България да има стабилно, работещо редовно правителство“, заяви от своя страна Мария Габриел.

Тя припомни, че предложението ѝ ще е за експертно правителство, обединено около ясни приоритети, които имат една цел – благосъстоянието на българите и авторитета на България.

ИТН към ГЕРБ-СДС: За да управляваме заедно, трябва да има ясна финансова програма

„Общите приоритети трябва да бъдат очертани в много повече детайли, ще използвам едноседмичния срок и за това. Има много ясни цели, които са сподели: мерки за справяне с инфлацията и цените и да отправи поглед към младите хора, иновациите, науката, образованието. Ще разчитам на широка подкрепа по важните за България приоритети“, посочи Габриел.

Радан Кънев: Надявам се Мария Габриел да не бъде момичето на Бойко

Тя се обърна и лично към Илияна Йотова с думите: „Г-жо вицепрезидент, в последните дни много съм си мислела за Вас, защото когато се ангажираш сериозно с вътрешната политика на България, знаете колко важно е да бъдат спазени всички процедури в европейските институции“.

Кадър: Булфото

Румен Радев предупреди кандидат-премиера, че по пътя към съставяне на редовно правителство ще срещне доста препятствия и определи следващите два дни като решителни.

Водещи новини

Още новини