Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС

  • 15 май 2023 07:43

  • 587
  • 3
Президентът връчва мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС
© Булфото (архив)

Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Ще го получи Мария Габриел, номинирана за премиер от най-голямата парламентарна група. Партията на Бойко Борисов има намерение да предложи експертно правителство, което да работи една година.

Продължава конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в 49-ото Народно събрание. Месец и половина след предсрочните избори и след политически консултации на президента с шестте парламентарни формации, днес в 15.00 часа държавният глава връчва първия мандат за съставяне на кабинет на най-голямата парламентарна група: 

"Аз очаквам не само от партиите за съставяне на правителство, а Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля и всичко това, което трябва да изпълни - и приемането на бюджета и поне най-важните закони от Плана за възстановяване и устойчивост. Логично е да се направят всички опити за сформиране на правителство с първия мандат, защото тогава вероятността, според мен, е най голяма. За експертния кабинет големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност зад този кабинет и как ще тя ще бъде разпределена", коментира президентът преди няколко дни.

Десислава Атанасова: Започваме разговорите с другите партии, ПП-ДБ ни унижават

Неизвестните около евентуална работеща управленска формула остават. Въпреки разговорите през последните седмици между двете най-големи парламентарни коалиции, на този етап ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България" са на различни позиции по визията си за правителство. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
587 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
????

2023.05.15 | 09:08

3
КЪДЕ е ЮМРУКЪТ Г-н ПРЕЗИДЕНТ ???? КОИ са МУТРИТЕ ????

2023.05.15 | 08:38

2
Отвратително същество! Разби моята Родина!
аз

2023.05.15 | 08:20

1
КРАЙНО ВРЕМЕ БЕШЕ СТИГА СТЕ СЕ КЛАНЯЛИ НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ!!!

Добави коментар

Водещи новини