Юрий Асланов (социолог): Ако проектокабинетът "Габриел" не мине, отиваме на нови избори

Нова нюз
share

Не искам да коментирам нещо, което няма да случи. Това заяви социологът Юрий Асланов по повод изказването на номинираната от ГЕРБ - СДС за премиер Мария Габриел, че нейният кабинет ще поиска освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор.

Ясно е защо се казва - да се направи реверанс към онези партии, за които темата е смяната за приоритет. Това натрупване на думи по тази тема остава впечатление, че това е представата за съдебна реформа. Днес сменяме главния прокурор, назначваме нов. На втория ден арестува Бойко Борисов, на следващия ден той е освободен. На четвъртия ден арестуваме съдията, освободил Борисов. Проблемът на нашата правосъдна система е в усещането за несправеливост. Повечето от хората не се сещат за главния прокурор, когато става дума за правосъдие. Когато открднеш 5 млн. няма да те осъдят, но когато откраднеш 5 лв. ще те осъдят. Хората са свикнали да мислят, че съдебната система е едноока - ако имаш пари ще се измъкнеш, ако нямаш - не. С усмивка отминавам тази заявка, посочи Асланов. 

Ясно е защо се прави - повече гласове на депутати, за да мине кабинетът на Габриел. Няма логика проектокабинетът да мине в зала и да бъде подкрепен. Възможно е част от поканените да са превъзбудени, заради министерските кресла, които ще получат, ако подкрепят Габриел. Очаквам всичко или нищо. Вероятността да отидем за шести път на избори малко е спаднала с подобни заявки, но си остава сравнително висока. Ако кабинетът на Мария Габриел не успее - 100% сигурно е, че отиваме на избори, отбеляза Юрий Асланов. 

По думите му вероятно отложената среща между ГЕРБ и ПП-ДБ ще се състои утре. И добави, че според предизборните говорения няма логика да се разберат за кабинет. 

БСП огорчени на срещата с Мария Габриел: Не е ясно какво правителство търсите

Относно срещата на ГЕРБ - СДС с БСП, Асланов коментира: БСП има избор или да умре веднага, като се включи в коалиция с ГЕРБ, или по-късно, ако почака още. 

Политически сили трябваше да си отгворят на един въпрос - не дали да има правителство и какво ще бъде то, а дали да има парламент. За да има правителство влизат на такова дребнаво ниво на детайли и схеми. От тях всички ще загубят, допълни социологът. 

Водещи новини

Още новини