Костов: България се превърща в слабо звено и може да бъде атакувана

share

"Констатациите на президента Росен Плевнелиев са още по-тежки от провал в системата за сигурност и искам това да е ясно",  каза пред журналисти в парламента съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов.

„Не зададох въпрос при това изслушване, защото виновен за това, че България в момента е беззащитна да посрещне заплаха от терористичен акт, е кабинетът. Причината се състои в това, че България е свалила приоритета на заплахата от терористичен акт и изобщо не поддържа готовност да отразява такива заплахи. По силата на цял куп международни резолюции и решения на НАТО, на Съвета за сигурност, на Европейския съюз, България трябва да дава най-висок приоритет на превенцията, на предотвратяването на заплаха от терористичен акт”, посочи Костов.

„В годишния доклад за състоянието на националната сигурност с най-висок приоритет там е корупцията, а по отношение на това, което говоря, има едно-единствено вмъкнато изречение. Целият комплекс от действия, а отзад стоят план за противодействие на международния тероризъм, стои Съветът за сигурност при Министерски съвет, стои Експертният консултативен съвет на ДАНС и цял куп институции и международни организации, международни контакти, компютри – цялото това нещо е сведено до някаква никаква заплаха. Това е основната причина, поради която България се превръща в особено слабо звено и може да бъде атакувана”, подчерта Иван Костов.

Водещи новини

Още новини