Томислав Дончев към ПП-ДБ: И ние можем да номинираме Бойко Борисов за премиер

Кадър: БНТ
share

Гледайки парламентът отвътре не го виждам по по-различен начин от хората отвън. В България има ли мнозинство за бързо приемане на нормален бюджет? Той да не задлъжнява държавата, да осигури път на България към еврозоната, да покрива основните нужди, да следва основните приоритети на държавата. За да се приеме такъв бюджет са необходими усилията. Свиването на 6 млрд. лева дефицит изисква колективни усилия. Това заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев в предаването „Панорама“ по БНТ.

„По огромна част от темите имаме разбирателство. Не е редно вторият да предложи кабинет с изцяло титулярен лидерски състав и да каже: Подкрепете ни. Подходът е проблемът, не имената. По силата на коя политическа логика вторият ще каже на първия: Ти ще гледаш отстрани, ние ще си излъчим правителство. Поемането на отговорност става с участие във властта“, подчерта той.

Дончев смята, че най-разумно би било експертно правителство, подкрепено от двете политически сили.

Петков отсече: Никакви имена до следващия вторник

„В момента има пожар, а ние вместо да хванем да го гасим си правим снимка и пускаме сирените“, описа политическата ситуация в момента Томислав Дончев.

„Всички трябва да направим компромис, но трябва да има някаква съизмеримост. Не е редно само един да прави компромис. Според политическата логика по-малкият прави повече компромиси. В политиката е голяма грешка да се водиш от това, което ти шепнат най-радикалните симпатизанти. Посоката се задава от лидера“, каза зам.-председателят на ГЕРБ.

„Време е за мъдрост, всеки да отстъпи от политическото его и егоизъм. Има много неща за вършене. Огледалният подход е ние да бяхме номинирали Бойко Борисов за министър-председател, както и знакови фигури от първия ешелон. Подходът е сбъркан“, каза още Дончев.

 

Водещи новини

Още новини