Росен Плевнелиев: България се променя за добро (снимки)

Булфото
share

Президентът Росен Плевнелиев получи символичния ключ на Добрич от кмета Детелина Николова при посещението си в областния град.

Кметът връчи ключа с посланието, че той показва началото и времето, в което са събрани всички усилия да бъде създадена “тази прекрасна българска земя” - Добруджа. В отговор държавният глава изрази благодарност за жеста и допълни, че този ключ няма да му потрябва да отключва вратите на и без това гостоприемния Добрич, но го възприема като символ, защото с него жителите на града са отключили “частица от своята душа”.

Президентът каза, че при своите пътувания вижда как България се променя, и то за добро. Плевнелиев заяви, че за него символичният ключ е знак за отключване на потенциала, който може да бъде постигнат със съвместна работа – от страна на местните хора и с помощта на държавата, която трябва да вижда, да разбира и да подкрепя този потенциал. Проектът на Община град Добрич “Йовковият Добрич – съвременна туристическа дестинация” президентът определи като един изключително добре премислен проект, със силни послания, който показва, че “България вече деконцентрира собствените си туристически атракции”. Това означава, че “произвежда” повече отколкото Албена, Слънчев бряг и Златни пясъци, отбеляза Плевнелиев. Той коментира възможността туристите да посещават занапред и Добрич, виждайки интересни неща в града, като много добър шанс пред курортите. Това по думите на президента е свързано с интегриран подход, означаващ, че Министрество на културата ще “произведе” съответните културни атракции, като подкрепа ще бъде оказана и от други ведомства, като Министерство на земеделието, на околната среда и водите, на икономиката, като всяка институция ще изпълнява своята мисия за развитие на туризма у нас, за запазване на културно-историческото ни наследство и представянето му пред света по най-добрия начин.

По думите на Плевнелиев - проектът на Община Добрич ще даде възможност на хората да видят и да се запознаят с богатството, което съществува само на около 50 км от морето и курортите там. Президентът определи България като една от най-богатите културно-исторически дестинации на Европа. Целта е това богатство да бъде показано на идните поколения, да бъде съхранено, но и да печелим от него, заяви президентът Росен Плевнелиев. При посещението си днес в добруджанския град той получи подарък от кмета на Добрич – томове с произведения на Йордан Йовков.

Водещи новини

Още новини