Нинова призова всички да се успокоят и обяви: ПП и ДБ да си решават ще разговарят ли с нас

Novini.bg
share

Днес разговарът за промени в Изборния кодекс минава на много висок и с лепене на етикети, плашане с протести и контрапротести. Ние призоваваме всички да се успокоят. Хубаво щеше да е така да спорим за социалните и детските помощи, но уви, това не става. 

Това каза на брифинг в парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод решението на "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) да напуснат пленарна зала и да откажат разговори с БСП за евентуален бъдещ кабинет заради връщането на хартиената бюлетина.  

ПП и ДБ към БСП: Демонстрирахте пълна лоялност към ГЕРБ и ДПС за връщането на хартиения вот

"Партиите, които днес си лепнаха етикетите европейски проевропейски, погазват европейската и демократичната изборна практика, защото никъде в Европа не се гласува само с машини. За нас днешната новина е декларацията за приемането на България в Шенген. Тази декларация беше приета без гласовет на така нареклите се еропейски проевропейски партии ПП и ДБ. Заради тях в социална комисия отпадна гледането на помощите за семейства с деца", добави тя.  

Парламентът прие декларация за присъединяването на България към Шенгенското пространство

"Днес те отново лепиха етикети за статукво и казаха, че се гнусят от гласуването на промените в Изборния кодекс, но не се гнусят да гласуват с ГЕРБ и ДПС за оръжие за Украйна и нови самолети. Значи не е статукво, когато ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС гласуват да се праща оръжие на Украйна, но е статукво за Изборния кодекс. ПП не искат разговри за правителство с нас за втория и третия мандат, ако дойде при нас. Няма проблем. Ние не насилваме никого, но трябва да е ясно кой ще провали възможността за редовно правителство, продължаване на реформите и гарантиране на спокойни зимни месеци на българските граждани. Това ще са ПП и ДБ. Червената линия е смесеното гласуване, което е най-демократично. Тази истерия за машините говори, че явно машинното гласуване е било манипулирано. Нямам друго обяснение. Ще ме питате за реакцията на Бойко Борисов, който критикува решението за район "Чужбина" и премахването на Обществения съвет към ЦИК. Това са предложения на ГЕРБ и те ако искат, да си ги изтеглят", каза още Нинова. 

Водещи новини

Още новини