Божанов отрече ДБ да има “притеснения” заради хартиената бюлетина

Нова тв
share

“Демократична България” ще предложи изменение за въвеждане на преброителни центрове. Това заяви бившият министър на електронното управление Божидар Божанов в студиото на “Събуди се”.

Вместо в СИК да се броят бюлетините, те да бъдат транспортират от РИК, където други хора да осъществят броенето пред камери, е предложението на ДБ. 

“Странно беше връщането на хартиената бюлетини. Нямаше конкретни аргументи”, каза Божанов. Като такива, по думите му, са били изтъкнати сигурността на машините и трудностите при гласуване от по-възрастното население. 

Атанасов: Решението е Борисов да върне първия мандат и да заяви готовност да подкрепи втория

“Отливът от избиратели не е заради машините. Той е заради това, че в поредни парламенти не можем да формираме правителство”, категоричен бе той. 

Според него хартиеното гласуване въвежда много проблеми в изборния ден и изборната нощ. Инвалидиране на бюлетини и тяхното подправяне са едни от проблемите, които Божанов посочи. “Това само по себе си сваля доверието в избирателната система и в избирателния процес”, каза той и допълни: “Невалидните бюлетини са основния аргумент защо трябва да имаме машини”. 

Той отрече ДБ да има “притеснения” заради хартиената бюлетина. “За да отидат повече хора да гласуват, е важно ние да дадем гаранции, а не да връщаме система, която е показала, че с редица грешки в изборната нощ отблъсква избиратели” , коментира той.

Водещи новини

Още новини